Верига от любими рецепти
Патешко магре със сос от круши и пюре от кореноплодни зеленчуци

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

патешки гърди патешки гърди2 бр. бр.
круши круша2
бренди бренди30 ml ml
балсамов оцет балсамов оцет10 ml ml
краве масло краве масло50 g g
сметана за готвене сметана за готвене50 ml ml
картофи картоф2
пащърнак пащърнак
(корена)
100 g g
целина целина100 g g
сол сол
черен пипер черен пипер
захар захар20 g g

Патешко магре със сос от круши и пюре от кореноплодни зеленчуци

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(15)

Начин на приготвяне

Отделяме патешките гърди (магретата) от патицата и с помощта на остър нож разрязваме кожата на ромбове. Овкусяваме магретата със сол и черен пипер и ги поставяме в студен тиган откъм страната на кожата. Слагаме тигана на котлона и включваме на висока степен. Готвим, докато кожата стане златиста и хрупкава, след което обръщаме от другата страна и запечатваме няколко минути. В зависимост от предпочитаната степен на опичане на месото можем да доизпечем магретата за няколко минути в загрята на 180°С фурна.

Обелваме крушите, нарязваме ги на кубчета и ги задушаваме в маслото. Добавяме захарта и след като се карамелизира, доливаме брендито и балсамовия оцет. Когато течността поизври, доливаме сметаната и изчакваме да се редуцира. По желание можем да пасираме соса. Накрая подправяме със сол и черен пипер.За пюрето обелваме кореноплодните зеленчуци, измиваме ги и ги сваряваме в подсолена вода. Прецеждаме и пасираме, след което добавяме сметаната, маслото, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме пюрето на тих огън, докато стане пухкава еднородна смес.

Поднасяме патешкото магре, полято със соса от круши и гарнирано със зеленчуковото пюре.