Верига от любими рецепти
Печен агнешки бут с розмарин и дроб сарма с мента

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

агнешка задна четвъртина агнешка задна четвъртина1 бр. бр.
чесън чесън7 - 8 скилидки скилидка
розмарин розмарин4 - 5 стръка стрък
мащерка мащерка4 - 5 стръка стрък
червен лук червен лук2 - 3
бяло вино бяло вино150 ml ml
червен пипер червен пипер
(може и лют)
2 - 3 с.л. с.л.

За дроб сармата

агнешки комплекта агнешки комплект1
ориз ориз400 g g
лук лук
(бял)
2 глави глава
мента мента3 - 4 стръка стрък
джоджен джоджен3 - 4 стръка стрък
маслиново масло маслиново масло30 - 40 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

Печен агнешки бут с розмарин и дроб сарма с мента

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

3:30 h
(3)

Начин на приготвяне

Почистваме добре агнешкия бут и го надупчваме с нож.В прорезите поставяме по една скилидка чесън и по стръкче мащерка и розмарин. Натриваме добре месото с червения пипер и овкусяваме със сол и черен пипер.Нарязваме червения лук на едри парчета и го нареждаме на дъното на голяма тава. Поставяме агнешкото отгоре и доливаме бялото вино на дъното на тавата, след което покриваме с алуминиево фолио. Печем два часа - два часа и половина на 180°С, след което отстраняваме фолиото и печем още един час без фолио, за да хване загар.

Междувременно сваряваме дреболиите, нарязани на кубчета, за около час в подсолена вода. След като ги извадим, ги отцеждаме. В тиган загрявамемаслиновото масло и задушаваме нарязания на кубчета лук и сварените дреболии. Добавяме ориза и го запържваме, докато стане кристален. Доливаме бульона, слагаме джоджена и овкусяваме със сол и черен пипер. След това прехвърляме в тава и печем около час, до готовност на ориза, в предварително загрята на 180°С фурна.

Поднасяме агнешкото месо, гарнирано с дроб сарма, която поръсваме със ситно нарязана прясна мента.