Верига от любими рецепти
Печен лаврак със суфле от спанак

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

лаврак лаврак2 бр. бр.
морска сол морска сол1,5 kg kg
спанак спанак200 g g
лук лук
(стар)
50 g g
чесън чесън2 g g
яйца яйце2 бр. бр.
прясно мляко прясно мляко100 ml ml
брашно брашно70 g g
краве масло краве масло50 g g
лимони лимон1 бр. бр.
сол сол10 g g
черен пипер черен пипер5 g g
галета галета50 g g
мащерка мащерка2 g g
узо узо50 ml ml

Печен лаврак със суфле от спанак

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(21)

Начин на приготвяне

Слагаме почистения и подсушен лаврак в тавички поотделно. Предварително поръсваме дъното с морска сол, така че да бъде напълно покрито и нареждаме лаврака и резанчетата лимон. Върху тях отново поръсваме обилно със сол, така че да покрием рибата. Правим същото и с втория лаврак.

Печем на предварително загрята фурна на 200° C за около 25 – 30 min.

През това време правим суфлето като задушаваме лука и спанака в масло. Овкусяваме със сол, черен пипер и чесън и оставяме да се отцеди и изстине. В купа слагаме брашното, разделяме белтъка от жълтъка и слагаме само жълтъка в сместа. Добавяме прясното мляко и хубаво разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Добавяме спанака и лука и отново разбъркваме.

Отделно разбиваме белтъка на сняг и го объркваме с останалата смес. В подходящ съд за печене намазваме тавичката с масло, поръсваме с галета и изсипваме сместа. Печем за около 15 min на 200° C.

След изваждане на готовия лаврак сипваме узото и със запалка го палим, за да фламбираме. Докато е топло с малък чук чупим внимателно коричката от солта, за да не нараним маслото. След това го вадим от тавата като внимаваме да няма сол по него.

В тиган слагаме 20 g брашно, запичаме на сух тиган, добавяме маслото и разбъркваме. Наливаме около 50 ml зеленчуков бульон, сок от един лимон и на бавен огън оставяме да редуцира до готовност.

Накрая овкусяваме с прясна мащерка и сол. Поливаме филето от лаврак със сос и го поднасяме със суфлето.