
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
бишкоти бишкоти | 100 g g | ||
вишни
вишни (консервирани) | 1 буркана буркан | ||
ликьор „Амарето“ ликьор „Амарето“ | 2 с.л. с.л. | ||
яйца яйце | 3 | ||
пудра захар пудра захар | 40 g g | ||
сол сол | 1 щипки щипка | ||
ванилов сладолед ванилов сладолед | 500 ml ml |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеПечена Аляска
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Нареди бишкотите една до друга в правоъгълна тавичка. Остави вишните да се отцедят, а отделения сироп запази. Смеси 3 с.л. сироп с ликьора Амарето и напръскай с него бишкотите. Разпредели отгоре вишните и остави да почине за 30 min.
Раздели яйцата на белтъци и жълтъци. Разбий жълтъците с 30 g пудра захар до получаването на гъст и светъл крем. Разбий белтъците със солта на сняг и ги разбъркай внимателно отдолу нагоре заедно с жълтъчния крем.
Изсипи върху вишните цялото количество сладолед (предварително добре изстуден) и върху него - разбития целувчен крем, докато го покрие напълно. Наръси с останалата пудра захар и запечи отгоре във фурната за 1 - 2 min под предварително загрят на 250°C грил. Печи, докато целувченият крем стане златножълт. Сервирай веднага.
Съвети:
Можеш да промениш рецептата, като например замениш бишкотите с Брауни и използваш друг вид сладолед.
Ако сладкишът ще се консумира от деца, замести ликьора Амарето със сиропа от вишни.