Верига от любими рецепти
Печена Аляска

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

бишкоти бишкоти100 g g
вишни вишни
(консервирани)
1 буркана буркан
ликьор „Амарето“ ликьор „Амарето“2 с.л. с.л.
яйца яйце3
пудра захар пудра захар40 g g
сол сол1 щипки щипка
ванилов сладолед ванилов сладолед500 ml ml

Печена Аляска

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

20 min
(5)

Начин на приготвяне

Нареди бишкотите една до друга в правоъгълна тавичка. Остави вишните да се отцедят, а отделения сироп запази. Смеси 3 с.л. сироп с ликьора Амарето и напръскай с него бишкотите. Разпредели отгоре вишните и остави да почине за 30 min.

Раздели яйцата на белтъци и жълтъци. Разбий жълтъците с 30 g пудра захар до получаването на гъст и светъл крем. Разбий белтъците със солта на сняг и ги разбъркай внимателно отдолу нагоре заедно с жълтъчния крем.

Изсипи върху вишните цялото количество сладолед (предварително добре изстуден) и върху него - разбития целувчен крем, докато го покрие напълно. Наръси с останалата пудра захар и запечи отгоре във фурната за 1 - 2 min под предварително загрят на 250°C грил. Печи, докато целувченият крем стане златножълт. Сервирай веднага.

Съвети:
Можеш да промениш рецептата, като например замениш бишкотите с Брауни и използваш друг вид сладолед.

Ако сладкишът ще се консумира от деца, замести ликьора Амарето със сиропа от вишни.