
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
ципури ципура | 2 | ||
морска сол морска сол | 2 kg kg | ||
чесън чесън | 2 - 4 скилидки скилидка | ||
лимони лимон | 1 | ||
розмарин розмарин | 1 стръка стрък | ||
маслиново масло маслиново масло | 20 ml ml | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеПечена ципура в морска сол и гриловани зеленчуци с ментов сос
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Отваряме рибата и я овкусяваме със сол и черен пипер отвътре и поставяме нарязаните скилидки чесън, мащерка, по 1 - 2 резена лимон и малко маслиново масло.
В голяма купа изсипваме морската сол и я объркваме с малко вода, докато стане като лепкаво тесто. Ако продължава да се рони, добавяме още малко вода.На дъното на тава разстиламе морска сол и поставяме рибите. Добавяме останалата сол отгоре и покриваме напълно рибата. Така я печем 30 - 40 min в предварително загрята на 180°С фурна.
След като извадим тавата, оставяме за няколко минути и разчупваме солта с нож или вилица. Внимателно изваждаме рибите и подправките от вътре и ги поливаме с маслиново масло и лимонов сок.На загрят грил тиган, без мазнина, запичаме почистените и нарязани на едро зеленчуци. Накрая ги поливаме с малко маслиново масло. Ментовия сос приготвяме, като нарязваме ментата на ситно и я поставим в купичка с маслиново масло, сол, черен пипер и лимонов сок.
Сервираме ципурата с грилованите зеленчуци, поляти с ментовия сос.