Верига от любими рецепти
Печена ципура в морска сол и гриловани зеленчуци с ментов сос

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

ципури ципура2
морска сол морска сол2 kg kg
чесън чесън2 - 4 скилидки скилидка
лимони лимон1
розмарин розмарин1 стръка стрък
маслиново масло маслиново масло20 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

За зеленчуците

тиквички тиквичка1
домати домат1
зелени чушки зелена чушка1
червени чушки червена чушка1
печурки печурка4 - 5
мента мента3 стръка стрък

Печена ципура в морска сол и гриловани зеленчуци с ментов сос

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

50 min
(10)

Начин на приготвяне

Отваряме рибата и я овкусяваме със сол и черен пипер отвътре и поставяме нарязаните скилидки чесън, мащерка, по 1 - 2 резена лимон и малко маслиново масло.

В голяма купа изсипваме морската сол и я объркваме с малко вода, докато стане като лепкаво тесто. Ако продължава да се рони, добавяме още малко вода.На дъното на тава разстиламе морска сол и поставяме рибите. Добавяме останалата сол отгоре и покриваме напълно рибата. Така я печем 30 - 40 min в предварително загрята на 180°С фурна.

След като извадим тавата, оставяме за няколко минути и разчупваме солта с нож или вилица. Внимателно изваждаме рибите и подправките от вътре и ги поливаме с маслиново масло и лимонов сок.На загрят грил тиган, без мазнина, запичаме почистените и нарязани на едро зеленчуци. Накрая ги поливаме с малко маслиново масло. Ментовия сос приготвяме, като нарязваме ментата на ситно и я поставим в купичка с маслиново масло, сол, черен пипер и лимонов сок.

Сервираме ципурата с грилованите зеленчуци, поляти с ментовия сос.