
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
цели гъски цяла гъска | 1 | ||
лимони
лимон (кората от него) | |||
корени от джинджифил корен от джинджифил | 3 ч.л. ч.л. | ||
канела канела | 3 ч.л. ч.л. | ||
лук лук | 1 глави глава | ||
чесън на прах чесън на прах | 3 ч.л. ч.л. | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеПечена гъска със сотирани картофи в гъша мас
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Смесваме настърганата кора от лимоните с останалите подправки и сол на вкус. Нарязваме кожата на гъската с малък остър нож,като правим ромбоидни прорези, без да нарязваме месото. Така си гарантираме, че мазнината от гъската ще изтече и тя ще стане хрупкава.
Втриваме добре подправките в гъската и я поставяме върху решетка за печене в предварително загрята на 230°С фурна. Отдолу трябва да поставим тава, която да обхване цялата решетка, за да не загаря мазнината, която ще изтече от гъската. След 10 минути намаляваме температурата на 180°С и печем около един час. След това изваждаме гъската, поливаме я с изтеклата мас, а после отсипваме мазнината в отделен съд, за да я използваме за картофите. Връщаме гъската във фурната и я печем от 40 до 60 минути, докато стане хрупкава и кафява. Ако бързо хване загар, можем да я покрием с алуминиево фолио.
Обелваме картофите и ги сваряваме до полуготовност. Нарязваме ги на едро и ги запържваме заедно с наситнения чесън в част отзагрятата гъша мазнина. Когато станат златисти, ги вадим от мазнината и ги овкусяваме със ситно нарязания див лук, сол и черен пипер.
Поднасяме порционираната гъска с гарнитура от сотирани картофи.