Верига от любими рецепти
Печена коледна пуйка със сос от горски плодове и пюре от тиква

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

охладена цяла пуйка охладена цяла пуйка
(около 4,2 kg)
1
краве масло краве масло200 g g
лимони лимон
(сокът и кората му)
пушен червен пипер пушен червен пипер1 с.л. с.л.
корени от джинджифил корен от джинджифил
(настърган)
1 с.л. с.л.
чесън чесън3 скилидки скилидка
лук лук2 - 3 глави глава

За соса

замразени горски плодове замразени горски плодове300 g g
захар захар50 g g
червено вино червено вино50 ml ml
балсамов оцет балсамов оцет20 ml ml

За гарнитурата

чери домати чери домат1 kg kg
маслиново масло маслиново масло20 ml ml
сол сол

За пюрето

тикви тиква1 - 1,2 kg kg
картофи картоф400 g g
сметана за готвене сметана за готвене200 ml ml
мащерка мащерка2 стръка стрък
черен пипер черен пипер

Печена коледна пуйка със сос от горски плодове и пюре от тиква

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

5:00 h
(3)

Начин на приготвяне

Почистваме пуйката и я овкусяваме със сол и черен пипер отвътре, като във вътрешността поставяме срязаните глави лук. В блендер смесваме маслото с кората и сока на лимона, джинджифила, чесъна и пушения червен пипер.

Оформяме два джоба над гърдите на пуйката, като отлепваме внимателно кожата, и в тях поставяме от получената смес, като притискаме, за да се разпредели равномерно. С останалото масло я намазваме отвън и я слагаме в загрята на 220°С фурна. Печем 15 минути, след което намаляваме температурата на 180°С и печем по 30 - 35 минути за всеки килограм от теглото є (ако пуйката ни е 4,5 kg, ще печем около 2 часа и половина). Ако пуйката започне да прегаря, отгоре поставяме алуминиево фолио.

Сваряваме тиквата и картофите отделно, отцеждаме ги, след което ги смесваме и пасираме. Прибавяме сметаната и маслото и бъркаме сместа на тих огън, докато се хомогенизира. Накрая овкусяваме със сол, черен пипер и мащерка.За соса поставяме плодовете и захарта в тенджера да поврат, добавяме виното и балсамовия оцет и редуцираме до желаната от нас степен.

Чери доматите измиваме и така, както са на клонката, правим съвсем малка дупчица във всяко доматче. Поставяме ги в тава и овкусяваме със сол, захар, балсамов оцет и маслиново масло. Печем ги заедно с клонките за10 - 15 минути в загрята на 220°С фурна.

Поднасяме пуйката с пюрето, чери доматите и соса, така че всеки да я гарнира според вкуса си.