Верига от любими рецепти
Печена пъстърва с праз лук и домати по рецепта на шеф Манчев

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

пъстърва пъстърва4 бр. бр.
праз лук праз лук300 g g
домати домат4 бр. бр.
зелени чушки зелена чушка2 бр. бр.
магданоз магданоз1 стръка стрък
чесън чесън2 скилидки скилидка
ябълков оцет ябълков оцет1 с.л. с.л.
олио олио60 ml ml
краве масло краве масло30 g g
зеленчуков бульон зеленчуков бульон250 ml ml
девесил девесил2 листа лист
сол сол
черен пипер черен пипер

Печена пъстърва с праз лук и домати

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

40 min
(6)

Начин на приготвяне

Нарязваме праза, чушките и доматите на едро, а чесъна на дребно.
В тиган със загрятото олио запържваме до омекване лука и чушките с малко черен пипер, сол и оцет. След това прибавяме доматите, а накрая и чесъна с малко масло и магданоз.
Измиваме и почистваме рибата и я подсушаваме. Мажем я отвътре с масло и овкусяваме със сол, черен пипер и девeсил. Намазняваме с малко олио и масло тавичка и поставяме пъстървата вътре. Отгоре сипваме зеленчуците и заливаме с бульон. Покриваме с фолио и печем на 180° C за 15 min.

Интересно: Докъм средата на ХХ в. у нас се смятало, че червените домати са отровни, затова хората ги консумирали зелени, като най-често ги използвали за подкиселяване на яхнии и правели туршии с тях. Едва като разбрали истинската им хранителна стойност, започнали да варят на супи червените домати, да ги консервират и добавят към различни ястия, както и да приготвят от тях вкусни салати.