
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
цели патици цяла патица | 1 | ||
краве масло краве масло | 125 g g | ||
портокали портокал | 2 | ||
захар захар | 50 g g | ||
желатин желатин | 1 пакетчета пакетче | ||
сок от портокал сок от портокал | 150 ml ml | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
За ризотото
ориз ориз | 400 g g | ||
лук лук | 1 глави глава | ||
тиква тиква | 400 g g | ||
сирене „Грана Падано“ сирене „Грана Падано“ | 100 g g | ||
маскарпоне маскарпоне | 100 g g | ||
зеленчуков бульон зеленчуков бульон | 1 - 1,2 l l | ||
маслиново масло маслиново масло | 40 ml ml |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеПечена патица с портокалово желе и ризото с тиква
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Почистваме патицата и я поставяме в тава за печене. Овкусяваме със сол и черен пипер и печем един час в загрята на 180°С фурна, след което я поливаме с половината масло (предварително разтопено) и печем още 40 минути. Накрая поливаме с останалото масло и печем, докато стане хрупкава и златиста. По време на печенето я обръщаме на всеки 45 минути, като при последното допичане трябва да е с гърдите нагоре.
Междувременно обелваме тиквата, нарязваме я на малки кубчета и я сваряваме във вода. След това я прецеждаме и намачкваме.
За портокаловото желе: филетираме портокала (изрязваме полумесеците без ципите). Изстискваме сока, останал в ципите, и го изсипваме в малка тенджерка заедно с портокаловите филенца и другия портокалов сок. Поставяме на горещ котлон и добавяме захарта, като бъркаме, докато тя се разтопи. Желатина разтваряме в около 150 ml топла вода и го прибавяме към портокаловата смес, която сме свалили от котлона. Разбъркваме добре и изсипваме течността в малка тавичка, която оставяме в хладилника за около час.
За ризотото: загряваме маслиновото масло в тиган и в него запържваме нарязания на кубчета лук. Добавяме ориза и след като се запържи, започваме постепенно да добавяме по черпак от горещия зеленчуков бульон, като при всяко добавяне изчакваме първо течността да се абсорбира. По средата на готвенето добавяме тиквата, а на финала слагаме маскарпонето и „Грана Падано“-то. Овкусяваме със сол и черен пипер и сваляме от огъня.
В голяма чиния поставяме кубче желе, върху него от печената патица и гарнираме с тиквеното ризото.