Верига от любими рецепти
Печена патица с портокалово желе и ризото с тиква

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

цели патици цяла патица1
краве масло краве масло125 g g
портокали портокал2
захар захар50 g g
желатин желатин1 пакетчета пакетче
сок от портокал сок от портокал150 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

За ризотото

ориз ориз400 g g
лук лук1 глави глава
тикви тиква400 g g
сирене „Грана Падано“ сирене „Грана Падано“100 g g
маскарпоне маскарпоне100 g g
зеленчуков бульон зеленчуков бульон1 - 1,2 l l
маслиново масло маслиново масло40 ml ml

Печена патица с портокалово желе и ризото с тиква

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:30 h
(2)

Начин на приготвяне

Почистваме патицата и я поставяме в тава за печене. Овкусяваме със сол и черен пипер и печем един час в загрята на 180°С фурна, след което я поливаме с половината масло (предварително разтопено) и печем още 40 минути. Накрая поливаме с останалото масло и печем, докато стане хрупкава и златиста. По време на печенето я обръщаме на всеки 45 минути, като при последното допичане трябва да е с гърдите нагоре.

Междувременно обелваме тиквата, нарязваме я на малки кубчета и я сваряваме във вода. След това я прецеждаме и намачкваме.

За портокаловото желе: филетираме портокала (изрязваме полумесеците без ципите). Изстискваме сока, останал в ципите, и го изсипваме в малка тенджерка заедно с портокаловите филенца и другия портокалов сок. Поставяме на горещ котлон и добавяме захарта, като бъркаме, докато тя се разтопи. Желатина разтваряме в около 150 ml топла вода и го прибавяме към портокаловата смес, която сме свалили от котлона. Разбъркваме добре и изсипваме течността в малка тавичка, която оставяме в хладилника за около час.

За ризотото: загряваме маслиновото масло в тиган и в него запържваме нарязания на кубчета лук. Добавяме ориза и след като се запържи, започваме постепенно да добавяме по черпак от горещия зеленчуков бульон, като при всяко добавяне изчакваме първо течността да се абсорбира. По средата на готвенето добавяме тиквата, а на финала слагаме маскарпонето и „Грана Падано“-то. Овкусяваме със сол и черен пипер и сваляме от огъня.

В голяма чиния поставяме кубче желе, върху него от печената патица и гарнираме с тиквеното ризото.