Верига от любими рецепти
Печена пуйка с бекон и сос грейви

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

охладена цяла пуйка охладена цяла пуйка1
краве масло краве масло250 g g
маслиново масло маслиново масло30 ml ml
мащерка мащерка4 стръка стрък
бекон бекон200 g g
чесън чесън2 скилидки скилидка
розмарин розмарин4 стръка стрък
магданоз магданоз0,5 връзка връзка
лук лук2
лимони лимон1

За соса

пилешки бульон пилешки бульон800 ml ml
домати домат2
червено вино червено вино150 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

Печена пуйка с бекон и сос грейви

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

3:30 h
(2)

Начин на приготвяне

Oставяме маслото да се отпусне на стайна температура. Поставяме го в купа, добавяме маслиново масло, мащерка, ситно нарязаните магданоз и чесън и разбъркваме. Отлепваме кожата на пуйката над гърдите и оформяме джоб. Разделеното на 2 топки масло поставяме между бялото месо и кожата и притискаме, за да се разпредели равномерно над гърдите. Намазваме кожата отгоре с масло.

Овкусяваме пуйката отвътре със сол и черен пипер и я пълним с разполовените глави лук и лимон и 1 - 2 стръка розмарин. Нареждаме тънките слайсове бекон върху гърдите. Печем пуйката окола два часа и половина в предварително загрята на 180°С фурна. Когато е готова, я изваждаме от тавата и я оставяме да почива поне един час.

Соса приготвяме, като изваждаме лука от изпечената пуйка и го нарязваме заедно със запечения бекон. Запържваме ги в малко маслиново масло. Можем да добавим трътката и крилата на пуйката заедно със ситно нарязания домат. Доливаме 150 мл от течността, отделена при печенето на пуйката, пилешкия бульон, 1 - 2 стръка розмарин и виното. Редуцираме, докато половината от течността изври, и прецеждаме.

Как да сервираме:
Сипваме от соса на дъното на чинията, в която ще поднесем порцията месо. За специалния повод допълваме ястието с пино ноар.