
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки
цяла пуйка цяла пуйка | 3,5 kg kg | ||
краве масло краве масло | 200 g g | ||
лук лук | 3 глави глава | ||
моркови морков | 3 - 4 бр. бр. | ||
червен пипер червен пипер | 1 с.л. с.л. | ||
сол
сол (едра) | 2 с.л. с.л. | ||
магданоз магданоз | 0,5 връзка връзка | ||
чубрица чубрица | 1 с.л. с.л. | ||
червено вино червено вино | 300 ml ml | ||
пилешки бульон пилешки бульон | 400 ml ml | ||
брашно брашно | 1 - 2 с.л. с.л. | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеПечена пуйка с билково масло
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Почистваме пуйката. Омекналото краве масло смесваме със ситно нарязания магданоз, едрата сол, чубрица, червен и черен пипер.
Оформяме две равни по големина топки масло. Откъм главата на пуйката оформяме джобчета между филето и кожата, в които поставяме маслото. Така то ще се разтопи ще запази филетата сочни.
Намазваме пуйката с останалото масло и я осоляваме добре. Много е важно при печене бутчетата да не са завързани, защото има опасност да не се изпекат хубаво.
Режем лука и морковите на едро и ги редим като канапе в тавата. Слагаме пуйката и сипваме малко вода, така че да покрие дъното на тавата. Може да се наложи да доливаме вода.
Слагаме на 180° C за около 3 h 30 min. Правилото е, че при птици с размер до 3-4 kg печем по час за килограм месо. За по-големи над 4 kg печем по 40 min/kg. Желаната вътрешна температура е 65-70° C. Можем да я измерим с термометър сонда, a ако нямаме, да направим разрез във вътрешната част на бута, която се изпича най-бавно, за да проверим дали е готова.
Ако почне да загаря отгоре, покриваме с алуминиево фолио. Когато я извадим, я оставяме да почине поне 1 h, преди да я разрежем.
През това време прецеждаме соковете от печенето и зеленчуците и ги намачкваме в тенджера. Добавяме виното и оставяме да изври за силен огън. Добавяме пилешкия бульон и редуцираме. Можем да сгъстим соса с брашно или нишесте по желание. Овкусяваме със сол и пипер и сервираме заедно с печената пуйка.