Верига от любими рецепти
Печена пуйка с билково масло

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Прекрасно ястие за споделяне с цялото семейство или приятели. Ястие, което изисква много малко подготовка, след което се готви само.

Съставки

цяла пуйка цяла пуйка3,5 kg kg
краве масло краве масло200 g g
лук лук3 глави глава
моркови морков3 - 4 бр. бр.
червен пипер червен пипер1 с.л. с.л.
сол сол
(едра)
2 с.л. с.л.
магданоз магданоз0,5 връзка връзка
чубрица чубрица1 с.л. с.л.
червено вино червено вино300 ml ml
пилешки бульон пилешки бульон400 ml ml
брашно брашно1 - 2 с.л. с.л.
сол сол
черен пипер черен пипер

Печена пуйка с билково масло

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

3:30 h
(40)

Начин на приготвяне

Почистваме пуйката. Омекналото краве масло смесваме със ситно нарязания магданоз, едрата сол, чубрица, червен и черен пипер.

Оформяме две равни по големина топки масло. Откъм главата на пуйката оформяме джобчета между филето и кожата, в които поставяме маслото. Така то ще се разтопи ще запази филетата сочни.

Намазваме пуйката с останалото масло и я осоляваме добре. Много е важно при печене бутчетата да не са завързани, защото има опасност да не се изпекат хубаво.

Режем лука и морковите на едро и ги редим като канапе в тавата. Слагаме пуйката и сипваме малко вода, така че да покрие дъното на тавата. Може да се наложи да доливаме вода.

Слагаме на 180° C за около 3 h 30 min. Правилото е, че при птици с размер до 3-4 kg печем по час за килограм месо. За по-големи над 4 kg печем по 40 min/kg. Желаната вътрешна температура е 65-70° C. Можем да я измерим с термометър сонда, a ако нямаме, да направим разрез във вътрешната част на бута, която се изпича най-бавно, за да проверим дали е готова.

Ако почне да загаря отгоре, покриваме с алуминиево фолио. Когато я извадим, я оставяме да почине поне 1 h, преди да я разрежем.

През това време прецеждаме соковете от печенето и зеленчуците и ги намачкваме в тенджера. Добавяме виното и оставяме да изври за силен огън. Добавяме пилешкия бульон и редуцираме. Можем да сгъстим соса с брашно или нишесте по желание. Овкусяваме със сол и пипер и сервираме заедно с печената пуйка.

Купи в Lidl

Deutsche Markenbutter Краве маслоDeutsche Markenbutter Краве масло
Deutsche Markenbutter Краве масло
29.04 - 04.05
ТОП ЦЕНА
4,99лв.
МорковиМоркови
Моркови
25.04 - 28.04
-50%
2,99
1,49лв.