Верига от любими рецепти
Печено агнешко с дроб сарма

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

агнешка задна четвъртина агнешка задна четвъртина2,3 kg kg
моркови морков2 бр. бр.
лук лук2 глави глава
бира бира100 ml ml
зеленчуков бульон зеленчуков бульон1 l l
бял ориз бял ориз300 g g
агнешки дроб агнешки дроб
(и бъбрек)
500 g g
пресен лук пресен лук3 връзка връзка
печурки печурка
(печурки)
150 g g
краве масло краве масло200 g g
джоджен джоджен1 връзка връзка
чесън чесън1 връзка връзка
чери домати чери домат5 - 6 бр. бр.
сол сол
черен пипер черен пипер
червен пипер червен пипер

Печено агнешко с дроб сарма

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

3:00 h
(16)

Начин на приготвяне

Нарязваме морковите и лука на едро и ги поставяме в тавата като канапе за месото. Овкусяваме агнешкото със сол, червен и черен пипер. Добавяме в тавата бирата, малко олио и зеленчуковия бульон. За финал добавяме половината краве масло, което може да се втрие в месото и преди подправките. Печем месото под фолио два часа и половина в предварително загрята на 180°С фурна, като в последните 15 min от печенето махаме фолиото, за да хване коричка.

Следващата стъпка е подготовката на дроб сармата. Нарязваме лука на ситно. Затопляме малко олио в тиган и обавяме лука. Междувременно за около час сваряваме дроба и бъбрека във вода. След това ги нарязваме. След като лука стане кристален, добавяме ориза, нарязваме гъбите и ги добавяме. След това добавяме агнешките дреболии и наливаме бульон от сварения дроб в съотношение 1:3. Овкусяваме със сол, черен и червен пипер. Прехвърляме дроб сармата в тава, слагаме останалото масло и нарязания джоджен и печем на 180°С до готовност на ориза.

Поднасяме агнешкото с дроб сармата, със стрък пресен чесън и чери домат за украса. 

Допълваме с каберне совиньон.