Верига от любими рецепти
Печено пиле с чушки и чесън

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

цeли пилета цяло пиле1
чушки чушка
(различни на цвят)
600 g g
лук лук1 глави глава
чесън чесън1 глави глава
маслиново масло маслиново масло3 с.л. с.л.
шери шери40 ml ml
сладък червен пипер сладък червен пипер0,5 ч.л. ч.л.
сол сол
черен пипер черен пипер
сушена мащерка сушена мащерка1 ч.л. ч.л.

Печено пиле с чушки и чесън

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(24)

Начин на приготвяне

1. Отстраняваме външната обелка на чесновата глава, като я оставяме цяла. Измиваме и подсушаваме пилето и слагаме във вътрешността му чесъна.

2. Разбъркваме добре маслиновото масло с червения пипер, солта и черния пипер, разбъркваме и натриваме със сместа пилето от външната страна.

3. Поставяме го с гърдите надолу в тава и печем 30 min в предварително загрята на 200° C фурна.

4. През това време обелваме лука и го нарязваме на полукръгчета. Измиваме чушките, отстраняваме им семките и ги нарязваме на широки ивици.

5. След трийсетата минута обръщаме пилето и разпределяме около него лука и чушките, овкусяваме със солта, черния пипер и мащерката и поливаме с шерито. Печем още 40 - 45 min, като многократно го заливаме с мазнината от печеното и разбъркваме зеленчуците.

6. След като извадим пилето от фурната, го оставяме да почине за кратко. Накъсваме месото на парчета и го поднасяме със зеленчуците.

Съвет: Ястието може да бъде поднесено с прясно изпечена багета.