Верига от любими рецепти
Пилешки гърди със сотиран зелен боб с чесън, гъби и ориз

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

пилешки гърди пилешки гърди600 g g
кисело мляко кисело мляко120 g g
лимонов сок лимонов сок1 с.л. с.л.
маслиново масло маслиново масло1 с.л. с.л.
мащерка мащерка3 - 4 стръка стрък
сол сол0,5 с.л. с.л.
черен пипер черен пипер

за ориза

гъби гъби200 g g
ориз ориз150 g g
моркови морков1 бр. бр.
лук лук1 глави глава
краве масло краве масло50 g g
сол сол
черен пипер черен пипер

за зеления боб

зелен боб зелен боб400 g g
чесън чесън2 скилидки скилидка
краве масло краве масло30 g g

Пилешки гърди със сотиран зелен боб с чесън, гъби и ориз

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(12)

Начин на приготвяне

Смесваме киселото мляко, лимоновия сок и маслиновото масло в подходяща купа. Подправяме с мащерката, солта, черния пипер и разбъркваме добре. Ако пилешките гърди не са порционирани, ги нарязваме на парчета. Мариноваме ги в приготвената млечна марината и ги прибираме в хладилник за поне 30 min. Могат да престоят до 8 h в нея.

Почистваме гъбите, нарязваме ги на филийки и ги задушаваме в половината масло. Когато омекнат,
ги изваждаме от тенджерата и в останалото масло задушаваме ситно нарязания лук и
настъргания на ситно морков. Когато лукът стане прозрачен, прибавяме измития ориз и го задушаваме за няколко минути.  Връщаме гъбите в тенджерата.

Добавяме 400 ml вода или зеленчуков бульон и изчакваме сместа да кипне. Покриваме с капак, изключваме котлона, без да отместваме тенджерата от него и оставяме ориза да престои така 25 min.

Почистваме зеления боб и го нарязваме на парчета. Сваряваме го за около 5 min във вряща подсолена
вода, след което го охлаждаме. Загряваме масло в подходящ тиган. Прибавяме зеления боб, накълцаните скилидки чесън и сол. Готвим няколко минути.

Изваждаме маринованите гърди от хладилника. С кухненска хартия ги забърсваме, така че
да отстраним маринатата по повърхността им. Изпичаме ги до готовност в загрят тиган на умерена температура.

Поднасяме пилешките гърди, гарнирани с ориза и зеления боб.