Верига от любими рецепти
Пилешко бутче със сос от горчица и топено сирене

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

пилешкo бутче пилешкo бутче
(с част от гърба)
650 g g
олио олио70 ml ml
краве масло краве масло50 g g
дижонска горчица дижонска горчица100 g g
топено сирене топено сирене80 g g
пилешки бульон пилешки бульон100 ml ml
мента мента1 стръка стрък
заквасена сметана заквасена сметана200 g g

За пюрето:

картофи картоф3
целина целина
(глава)
300 g g
сметана за готвене сметана за готвене200 ml ml
краве масло краве масло100 g g

Пилешко бутче със сос от горчица и топено сирене

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(20)

Начин на приготвяне

Отделяме от бутчетата частта с ребрата откъм гърба и я използваме за направата на пилешки бульон. Овкусяваме бутчетата със сол и пипер и ги запечатваме в тиган със загрятото олио. Когато придобият златист загар от всички страни, ги изваждаме в отделен съд и слагаме в тигана маслото, горчицата и 50 ml бульон. Разбъркваме добре и щом течността се редуцира, добавяме заквасената сметана, топеното сирене и целите листа мента. Доливаме остатъка от бульона и бъркаме, докато сосът се сгъсти.Подреждаме пилешките бутчета в тава, поливаме ги с готовия сос, покриваме с капак или алуминиево фолио и печем 50 min в загрята на 220°С фурна.

Междувременно сваряваме заедно нарязаните на кубчета картофи и целината. Отцеждаме ги и ги намачкваме. Подправяме със сол и черен пипер, добавяме маслото и 100 ml сметана за готвене и продължаваме да бъркаме. Останалата сметана, предварително добре охладена, разбиваме с миксер, докато стане на сняг. Добавяме я към пюрето най-накрая, за да стане то по-пухкаво.

Как да сервираме
С помощта на пош или шприц оформяме кула от пюрето, отстрани слагаме бутчето и поливаме обилно със соса от печенето. Поднасяме с добре охладен мускат.