Верига от любими рецепти
Поширана круша с тофи сос и шамфъстък

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

круши круша2
десертно вино десертно вино
(или полусладко* )
200 ml ml
захар захар300 g g
звезден анасон звезден анасон1
канела канела2 пръчки пръчка
ванилия ванилия10 ml ml
краве масло краве масло50 g g
сметана за готвене сметана за готвене100 ml ml
шамфъстъци шамфъстък
(белен)
40 g g

Поширана круша с тофи сос и шамфъстък

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(1)

Начин на приготвяне

Обели крушите, без да ги режеш и чистиш от дръжките.

Свари ги в литър вода с добавени 200 ml вино и 150 g захар за около 25 - 30 min на слаб огън. Когато водата заври, добави звездния анасон и двете шушулки канела. Запази звездния анасон и шушулките канела за декорация.

Извади сърцевината на крушите с помощта на уред за чистене не плодове и зеленчуци.

Смеси 50 g захар с мляната канела и оваляй крушите в тази смес, след което ги запечи в загрята на 240 градуса фурна за 5 - 10 min.

Към останалите 100 g захар добави 100 ml вода и 10 ml ванилия и редуцирай сиропа на котлона. Добави маслото и когато се разтопи, долей сметаната. Така полученият тофи сос трябва да се сгъсти.

Запечи леко шамфъстъка и го нарежи.

Сервирай като полееш чинията с тофи соса и върху него поставиш крушата, а в крушата пръчица канела8. Накрая поръси наоколо с нарязания шамфъстък.

Съвет:
Ако виното е сухо, при варенето на крушите добави още 50 g захар или мед