Верига от любими рецепти
Постна яхния с нахут – по рецепта на шеф Шишков

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Високопротеинова рецепта, която замества въглехидратите в яхнията (напр. познатия картоф) с изключително полезния и богат на протеин нахут. Рецептата е с марокански произход и носи ориенталски привкус, като съчетава познати техники и близки до традиционната българска кухня вид и усещане.

Съставки

нахут нахут
(суров)
300 g g
червени чушки червена чушка
(печени)
2 - 3 бр. бр.
доматено пюре доматено пюре2 с.л. с.л.
моркови морков2 бр. бр.
лук лук1 глави глава
чесън чесън3 скилидки скилидка
люти чушки люта чушка
(по желание)
2 бр. бр.
мента мента10 листа лист
кориандър кориандър
(или пресен магданоз)
0,5 връзка връзка
червен пипер червен пипер1 с.л. с.л.
зеленчуков бульон зеленчуков бульон1 l l
олио олио30 - 40 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

Постна яхния с нахут

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

40 min
(31)

Начин на приготвяне

Накисваме нахута от предната вечер. След това го измиваме добре със студена вода и го варим около 30 - 40 min. Оставяме го малко по-хрупкав, защото ще се сготви заедно със зеленчуците.
Задушаваме нарязания на едро лук заедно с морковите и чесъна. Добавяме червените и лютите чушки, които предварително сме изчистили от семки. Задушаваме за 5 минути.
Добавяме червения пипер и доматеното пюре и оставяме водата да се редуцира, преди да добавим и зеленчуковия бульон. Оставяме течността да изври за 20 min - трябва да намалее наполовина.
Накрая слагаме нахута и оставяме за още 10 min да се сготви със зеленчуците. Овкусяваме със сол и пипер.
При поднасяне поръсваме с накълцана прясна мента и пресен кориандър или магданоз.