Верига от любими рецепти
Постни сарми с грухана пшеница и зеленчуци, поднесени със сладък доматен сос

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

зелеви листа зелево листо6 бр. бр.
грухана пшеница грухана пшеница100 g g
гъби гъби100 g g
лук лук100 g g
домати домат200 g g
моркови морков100 g g
чесън чесън1 - 2 скилидки скилидка
олио олио50 ml ml
захар захар10 g g
магданоз магданоз0,5 g g
джоджен джоджен10 g g
сол сол
черен пипер черен пипер
червен пипер червен пипер

Постни сарми с грухана пшеница и зеленчуци, поднесени със сладък доматен сос

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(11)

Начин на приготвяне

В купа слагаме груханата пшеница, наливаме 100 ml вода и оставяме за около 20 min да кисне.

Отделно нарязваме 50 g лук и гъбите на дребно и настъргваме половината моркови. В тенджера слагаме олиото, задушаваме лука, морковите, гъбите, отцеждаме и добавяме към тях пшеницата. Овкусяваме със сол, черен пипер, червен пипер и джоджен. Добавяме 100 ml вода и готвим, докато изври.

С готовата плънка навиваме сармите. Подреждаме ги в тава, добавяме около 50 ml вода и печем за около 30-40 min на 220°C до готовност.

През това време в тенджера слагаме останалия лук и моркови, задушаваме ги и овкусяваме със сол, пипер и чесън. Добавяме настърганите домати и захарта. Оставяме да редуцира на бавен огън за около 10-15 min.

Поднасяме, като отдолу слагаме сармите, а отгоре поливаме с доматения сос и ситно нарязан магданоз.