Верига от любими рецепти
Пухкав козунак, омесен в домашна хлебопекарна

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Лесна рецепта за класически великденски козунак, омесен в домашна хлебопекарна.

Съставки

брашно брашно
(пшенично, за козунак)
550 g g
прясно мляко прясно мляко140 ml ml
суха мая суха мая7 g g
захар захар200 g g
яйца яйца4 бр. бр.
ванилия ванилия1
лимони лимон
(кората от него)
1
олио олио60 ml ml
краве масло краве масло60 ml ml
сол сол
сушени плодове сушени плодове150 g g

Пухкав козунак, омесен в домашна хлебопекарна

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:35 h
(432)

Начин на приготвяне

Разбъркваме 50 ml хладко прясно мляко, 7 g суха мая и 1 с.л. захар. Отделно в купа разбиваме 3 яйца с миксер, добавяме 180 g захар, 90 ml прясно мляко, 1 ванилия и кората от 1 лимон.

Смесваме 60 ml разтопено масло с 60 ml олио. Слагаме 2/3 от мазнината при яйцата и разбъркваме.
Пресяваме 550 g брашно и към него добавяме щипка сол.

Слагаме съставките в хлебопекарната, като спазваме реда: мая, яйчена смес и накрая брашното. Включваме хлебопекарната на програма „Месене“ и месим общо 3 пъти за по 30 min. Доливаме остатъка от мазнината на втория етап от месенето.

Изваждаме тестото и го слагаме върху добре намаслен плот. Разделяме го на три и разточваме всяко парче на тънко. Поръсваме с нарязаните сушени плодове и завиваме тестото на фитил, а трите фитила сплитаме на плитка.

Намазваме тавичката с мазнина и оставяме козунака да втаса за поне 1 h или във фурната на 25 – 30° С, докато удвои обема си. Разбиваме 1 яйце и мажем с жълтъка, поръсваме с кристална захар и печем козунака 40 – 45 min на около 180° С.