
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеПухкав козунак, омесен в домашна хлебопекарна
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Направи класически козунак за Великден, като си спестиш месенето на ръка! Приготви тестото в хлебопекарната, извади го да втаса и изпечи козунака на фурна. Ето как:
1. Разбъркай 50 ml хладко прясно мляко, 7 g суха мая и 1 с.л. захар.
2. Отделно разбий 3 яйца с миксер и добави 180 g захар, 90 ml прясно мляко, 1 ванилия и кората от 1 лимон.
3. Смеси 60 ml разтопено масло с 60 ml олио. Сложи 2/3 от мазнината при яйцата и разбъркай.
4. В купа пресей 550 g брашно и добави щипка сол.
5. Започни да слагаш съставките в хлебопекарната, като спазваш реда: първо яйчната смес, след това маята и накрая - брашното.
6. Включи машината на програма Месене - общо 3 пъти за по 30 min. Постепенно доливай остатъка от мазнината.
7. Извади тестото и го сложи върху добре намаслен плот. Раздели го на три и разточи всяко парче на тънко. Поръси със сушените плодове и завий тестото на фитил, а трите фитила сплети на плитка.
8. Намажи с мазнина и остави в тавичка да втаса за поне 1 h или във фурната на 25 - 30° С, докато удвои обема си.
9. Разбий 1 яйце и намажи козунака отгоре, поръси с кристална захар и печи 15 min на 160° С, а след това покрий с фолио и печи до готовност за още поне 35 min.