
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
леща леща | 250 | ||
лук лук | 1 | ||
чесън чесън | 3 | ||
мащерка мащерка | 1 | ||
розмарин розмарин | 1 | ||
моркови морков | 500 g g | ||
маслиново масло маслиново масло | 80 ml ml | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеПюре от леща с чипс от моркови
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Сваряваме лещата в подсолена вода до пълна готовност, след което я отцеждаме.В дълбок съд загряваме 50 мл маслиново масло и задушаваме ситно нарязаните лук и чесън, добавяме пресните подправки и щом омекнат, прибавяме сварената леща, овкусяваме със сол и черен пипер и задушаваме за няколко минути. След това пасираме до получаването на еднородна смес и оставяме да изстине. Междувременно почистваме морковите и ги нарязваме на много тънки лентички - най-лесно ще бъде, ако използваме белачка за картофи. Нареждаме ги в тава върху хартия за печене. Овкусяваме със сол и черен пипер, поливаме с малко маслиново масло и печем десетина минути в предварително загрята на 180°С фурна, докато станат хрупкави.
Как да сервираме:
Поднасяме пюрето в купичка като дип за морковения чипс. Ястието се допълва отлично с добре охладено светло розе.