Верига от любими рецепти
Пюре от леща с чипс от моркови

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

леща леща250
лук лук1
чесън чесън3
мащерка мащерка1
розмарин розмарин1
моркови морков500 g g
маслиново масло маслиново масло80 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

Пюре от леща с чипс от моркови

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(10)

Начин на приготвяне

Сваряваме лещата в подсолена вода до пълна готовност, след което я отцеждаме.В дълбок съд загряваме 50 мл маслиново масло и задушаваме ситно нарязаните лук и чесън, добавяме пресните подправки и щом омекнат, прибавяме сварената леща, овкусяваме със сол и черен пипер и задушаваме за няколко минути. След това пасираме до получаването на еднородна смес и оставяме да изстине. Междувременно почистваме морковите и ги нарязваме на много тънки лентички - най-лесно ще бъде, ако използваме белачка за картофи. Нареждаме ги в тава върху хартия за печене. Овкусяваме със сол и черен пипер, поливаме с малко маслиново масло и печем десетина минути в предварително загрята на 180°С фурна, докато станат хрупкави.

Как да сервираме:
Поднасяме пюрето в купичка като дип за морковения чипс. Ястието се допълва отлично с добре охладено светло розе.