Верига от любими рецепти
Рататуй от тиквички и чери домати

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

тиквички тиквичка3
чери домати чери домат1 kg kg
маслиново масло маслиново масло40 ml ml
лук лук3 глави глава
чесън чесън2 скилидки скилидка
мащерка мащерка3 стръка стрък
розмарин розмарин1 стръка стрък
захар захар50 g g
краве масло краве масло70 g g
копър копър0,5 връзка връзка
сол сол
черен пипер черен пипер
червен пипер червен пипер

Рататуй от тиквички и чери домати

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(17)

Начин на приготвяне

Обелваме лука и го нарязваме на фини полумесеци, след което го запържваме в тиган в загрятото маслиново масло. Когато омекне, добавяме целите скилидки чесън, две стръкчета мащерка, розмарин, 30 g масло и подправяме със сол, черен пипер и захар.

След като лукът се задуши до златисто, го разстиламе върху дъното на съд за печене и върху него започваме да редим ветрилообразно тиквичките и чери доматите.

За целта предварително сме нарязали чери доматите на тънки слайсове, а тиквичките - на шайби, а после на четвъртинки или шестинки според големината им. Слайсовете чери домати и тиквички трябва да са с приблизително еднаква големина, за да се изпекат равномерно и ястието да изглежда красиво.След като наредим зеленчуците, ги посоляваме и върху тях слагаме малко масло. Печем 30 минути в предварително загрята на 200°С фурна.

Как да сервираме:
Изпечените зеленчуци поднасяме поръсени с нарязания пресен копър и листенца мащерка. Допълваме със свежо бяло вино, за предпочитане ризлинг.