Верига от любими рецепти
Рататуй с кореноплодни зеленчуци

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Лесно и хранително основно ястие, идеално за есенния и зимен сезон.

Съставки

червено цвекло червено цвекло2 глави глава
патладжан патладжан2 бр. бр.
тиквички тиквичка2 бр. бр.
сладки картофи сладък картоф2 бр. бр.
белени домати белен домат1 консерви консерва
лук лук1 глави глава
чесън чесън3 - 4 скилидки скилидка
краве масло краве масло50 g g
олио олио2 - 3 с.л. с.л.
сол сол
черен пипер черен пипер
босилек босилек
(пресен)

Рататуй с кореноплодни зеленчуци

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(17)

Начин на приготвяне

Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги задушаваме в малко олио. Добавяме доматите и готвим, докато се сгъсти или за около 7-8 min. 

Прехвърляме сместа в тава и подреждаме изправени или под лек наклон зеленчуците, нарязани на шайби със сходна дебелина. Сладкият картоф и цвеклото имат нужда от повече време за готвене от тиквичката и патладжана, затова е добре да ги нарежем на по-тънки парчета.

Овкусяваме със сол и пипер, поставяме маслото и малко олио. Сипваме вода, така че да покрие зеленчуците малко над половината. 

Печем на 180° C за час и половина. Aко фурната е с по-силен горен реотан, покриваме зеленчуците с фолио през последните 20-30 min от печенето, за да не прегорят.

Охлаждаме и поднасяме с пресен босилек.