Верига от любими рецепти
Разядка с цедено кисело мляко, люти чушки и коприва

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

кисело мляко кисело мляко
(цедено)
300 g g
копър копър3 стръка стрък
люти чушки люта чушка75 g g
коприва коприва200 g g
чесън чесън2 скилидки скилидка
краве сирене краве сирене50 g g
сол сол1 щипки щипка
олио олио2 с.л. с.л.
хляб хляб3 филии филия

Разядка с цедено кисело мляко, люти чушки и коприва

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

15 min
(11)

Начин на приготвяне

Почистваме копривата и я попарваме във вряла вода за 2 - 3 минути. След като я извадим и отцедим, я нарязваме на дребно.
Отстраняваме семките на лютите чушки и ги режем на малки кубчета. Накълцваме копъра и чесъна.
Изсипваме цеденото кисело мляко в купа и го объркваме с натрошеното сирене и останалите продукти. Овкусяваме със сол и олио.
Поднасяме разядката с препечени филийки.

Интересно: В миналото, когато хората правели кисело мляко в домашни условия, за квасенето използвали мая или подкваса от вече готово мляко. Станела ли подквасата кисела (прокиснала), се захващала нова. Подновявала се обредно поне веднъж годишно - най-често на Гергьовден. За направата ѝ нашите баби използвали дъждовни капки, роса и билки или златна или сребърна парà.