
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
кисело мляко
кисело мляко (цедено) | 300 g g | ||
копър копър | 3 стръка стрък | ||
люти чушки люта чушка | 75 g g | ||
коприва коприва | 200 g g | ||
чесън чесън | 2 скилидки скилидка | ||
краве сирене краве сирене | 50 g g | ||
сол сол | 1 щипки щипка | ||
олио олио | 2 с.л. с.л. | ||
хляб хляб | 3 филии филия |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеРазядка с цедено кисело мляко, люти чушки и коприва
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Почистваме копривата и я попарваме във вряла вода за 2 - 3 минути. След като я извадим и отцедим, я нарязваме на дребно.
Отстраняваме семките на лютите чушки и ги режем на малки кубчета. Накълцваме копъра и чесъна.
Изсипваме цеденото кисело мляко в купа и го объркваме с натрошеното сирене и останалите продукти. Овкусяваме със сол и олио.
Поднасяме разядката с препечени филийки.
Интересно: В миналото, когато хората правели кисело мляко в домашни условия, за квасенето използвали мая или подкваса от вече готово мляко. Станела ли подквасата кисела (прокиснала), се захващала нова. Подновявала се обредно поне веднъж годишно - най-често на Гергьовден. За направата ѝ нашите баби използвали дъждовни капки, роса и билки или златна или сребърна парà.