
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
рибай стек рибай стек | 500 g g | ||
корени за супа
корени за супа (по избор – морков, ряпа, червено цвекло) | 1 kg kg | ||
сладки картофи сладък картоф | 500 g g | ||
гъби гъба | 250 g g | ||
дюли дюля | 1 | ||
краве масло краве масло | 125 g g | ||
сметана за готвене сметана за готвене | 200 g g | ||
кашкавал кашкавал | 200 g g | ||
яйца яйце | 2 -3 | ||
маслиново масло маслиново масло | |||
копър копър | |||
магданоз магданоз | |||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
Рибай стек с аеро пюре, пататник и дюксел от гъби
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Започваме с изпичането на кореноплодните зеленчуци. Увиваме ги поотделно във фолио и ги печем заедно с обелките в предварително загрята фурна на 180° С за около 2 часа. Нарязваме гъбите на малки кубчета. Задушаваме ги в масло и малко преди да са готови, добавяме настърганата дюля, прясна мащерка, сол и пипер. За да се запази свежестта на дюлята, готвим още съвсем малко и сваляме от огъня.
В купа смесваме оставеното да омекне краве масло с билки по избор - копър, магданоз, мащерка и др.Настъргваме картофите, добавяме яйце, сол и настърган кашкавал. Оформяме мини пататничета - плоски кюфтенца, които запържваме в тиган до златисто. Стекът готвим в предварително загрят тиган, като сме го овкусили със сол и пипер. На финала намазваме месото с билковото масло, сваляме от огъня и оставяме да почине. Можем по желание да сложим стека във фурната и да го запечем за 1-2 min на горен реотан с още малко билково масло.
Когато печените зеленчуци са готови, белим тези, които е нужно. Намачкваме ги или ги пасираме в тенджера, добавяме масло и сметана. Слагаме на котлона за 10 min, като бъркаме с тел динамично. Това ще придаде на пюрето аеро-текстура, ще го направи пухкаво и кремообразно.