Верига от любими рецепти
Рибай стек с аеро пюре, пататник и дюксел от гъби

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

рибай стек рибай стек500 g g
корени за супа корени за супа
(по избор – морков, ряпа, червено цвекло)
1 kg kg
сладки картофи сладък картоф500 g g
печурки печурка250 g g
дюли дюля1
краве масло краве масло125 g g
сметана за готвене сметана за готвене200 g g
кашкавал кашкавал200 g g
яйца яйце2 - 3
маслиново масло маслиново масло
копър копър
магданоз магданоз
сол сол
черен пипер черен пипер

Рибай стек с аеро пюре, пататник и дюксел от гъби

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

3:00 h
(3)

Начин на приготвяне

Започваме с изпичането на кореноплодните зеленчуци. Увиваме ги поотделно във фолио и ги печем заедно с обелките в предварително загрята фурна на 180° С за около 2 часа. Нарязваме гъбите на малки кубчета. Задушаваме ги в масло и малко преди да са готови, добавяме настърганата дюля, прясна мащерка, сол и пипер. За да се запази свежестта на дюлята, готвим още съвсем малко и сваляме от огъня.

В купа смесваме оставеното да омекне краве масло с билки по избор - копър, магданоз, мащерка и др.Настъргваме картофите, добавяме яйце, сол и настърган кашкавал. Оформяме мини пататничета - плоски кюфтенца, които запържваме в тиган до златисто. Стекът готвим в предварително загрят тиган, като сме го овкусили със сол и пипер. На финала намазваме месото с билковото масло, сваляме от огъня и оставяме да почине. Можем по желание да сложим стека във фурната и да го запечем за 1-2 min на горен реотан с още малко билково масло.

Когато печените зеленчуци са готови, белим тези, които е нужно. Намачкваме ги или ги пасираме в тенджера, добавяме масло и сметана. Слагаме на котлона за 10 min, като бъркаме с тел динамично. Това ще придаде на пюрето аеро-текстура, ще го направи пухкаво и кремообразно.

Виж повече за спасяването на храната ТУК