Верига от любими рецепти
Рибай стек с медено-горчичен винегрет

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

рибай стек рибай стек2 бр. бр.
мащерка мащерка3 стръка стрък
розмарин розмарин3 стръка стрък
чесън чесън1 скилидки скилидка
бърбън бърбън30 ml ml
краве масло краве масло50 g g
мед мед3 - 4 с.л. с.л.
френска горчица френска горчица
(едрозърнеста)
4 с.л. с.л.
лайм лайм
(сока и кората)
кориандър кориандър2 - 3 стръка стрък
салата Айсберг салата Айсберг
зелена салата зелена салата70 - 80 g g
червена салата червена салата
(Лоло росо)
100 g g
маслиново масло маслиново масло80 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

Рибай стек с медено-горчичен винегрет

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

25 min
(2)

Начин на приготвяне

1. Мариновай стековете в смес от 2 стръка мащерка, 2 стръка розмарин, 1 скилидка чесън, 30 ml бърбън, 30 ml маслиново масло, сол и черен пипер

2. За по-лесно и удобно, може да мариноваш месото в найлонови торбички с цип (т.нар. зип лок торбички). Или да използваш купа, която да покриеш с капак или стреч фолио

3. Остави маринованите стекове поне за 2 h в хладилник, а най-добре е да престоят така и цяла нощ

4. Извади месото от хладилника поне 30 min преди готвене, за да е на стайна температура

5. В силно нагорещен тиган с малкомаслиново масло запечатай месото от двете страни до желаната степен на изпичане

6. На финала постави по 1 стрък мащерка и розмарин, както и маслото, и поливай стековете с разтопената мазнина

7. След като извадиш стековете от тигана, ги остави да „починат“ поне 10 min

8. В купа смеси горчицата и меда, сока и настърганата кора от лайма, нарязания коринадър и сол на вкус

9. Разбъркай и започни да наливашмаслиновото масло на тънка струя, като едновременно с това разбъркваш динамично

10. След това накъсай салатите в същата купа и разбъркай добре с дресинга

11. Поднеси салатата като гарнитура към стека