Верига от любими рецепти
Рибен тажин

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

замразени филета риба замразени филета риба
(размразени, например треска)
675 g g
кускус кускус250 g g
лук лук2
домати домат
(средно големи)
4
червени чушки червена чушка1
жълти чушки жълта чушка1
картофи картоф2
лимони лимон1
люта паста „Хариса“ люта паста „Хариса“2 ч.л. ч.л.
маслиново масло маслиново масло4 с.л. с.л.
сладък червен пипер сладък червен пипер0,25 ч.л. ч.л.
сол сол
канела канела
(мляна)
0,25 ч.л. ч.л.
смес ориенталски подправки смес ориенталски подправки2 ч.л. ч.л.

Рибен тажин

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:10 h
(0)

Начин на приготвяне

1. Обели лука, една глава лук нарежи на кубчета, а другата - на тънки кръгчета. Измий доматите и ги нарежи на шайби. Отстрани семките чушките и ги нарежи на колелца. Обели картофите, нарежи ги на много тънки шайби или ги настържи на ренде.

2. Измий лимона с гореща вода и нарежи половината на тънки шайби. Настържи фино кората на втората половина и изстискай сока.

3. Смеси с бъркане сока и настърганата кора от лимона с харисата, канелата, червения пипер и ½ ч.л. сол. Измий и подсуши филетата риба и ги натрий със сместа.

4. Задуши лука на кубчета в 2 с.л. сгорещено маслиново масло в огнеупорен съд за печене с капак, докато стане стъклен. Добави ориенталските подправки и задушавай още 1 min.

5. Прибави към лука картофените шайби и ги запържи кратко. Отгоре постави филетата риба, а върху нея нареди на пластове доматите, чушките, кръгчетата лук и шайбите лимон, като леко посоляваш. Залей с останалото маслиново масло, постави капака и печи тажина ок. 30 min в предварително загрята на 200° C фурна.

6. Сложи кускуса с ½ ч. л. сол в купа и го залей с 300 ml гореща вода. Покрий го и го остави да набъбне според указанията върху опаковката. Разбъркай го с вилица и го сервирай с тажина.

Съвет: Вместо кускус можеш да поднесеш ястието с дългозърнест ориз.

*Тажин е африканско ястие, кръстено на характерния керамичен съд, в който се приготвя.