Верига от любими рецепти
Рибник с шаран

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

шарана шаран1 бр. бр.
лук лук3 глави глава
домати домат
(пресен)
2 бр. бр.
домати домат
(от консерва)
400 g g
чесън чесън5 скилидки скилидка
лапад лапад200 g g
ориз ориз200 g g
девесил девесил4 - 5 стръка стрък
дафинов лист дафинов лист2 - 3 бр. бр.
копър копър1 връзка връзка
сол сол
черен пипер черен пипер
червен пипер червен пипер1 ч.л. ч.л.
олио олио100 ml ml
краве масло краве масло50 g g
зеленчуков бульон зеленчуков бульон500 ml ml

Рибник с шаран

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(13)

Начин на приготвяне

Изчистваме шарана, отделяме гръбначната кост, нарязваме го на парчета и го посоляваме. 
Режем лука и чесъна на дребно и ги задушаваме в малко загрято олио заедно с дафиновия лист и девесила. Добавяме ориза, разбъркваме и оставяме да се задуши, след това прибавяме доматите от консерва, а накрая малко бульон. Слагаме масло, после лапада и наливаме още бульон, докато се покрие сместа. Варим, докато оризът омекне до полуготовност. 
В малка тава, намазана с масло, нареждаме нарязани на шайби домати. Поръсваме с наситнени копър и чесън. Изсипваме плънката от тенджерата, а най-отгоре подреждаме рибата с кожата надолу. 
Овкусяваме с подправките, поръсваме с още малко пресен копър, доливаме малко бульон, колкото да покрие сместа, и поливаме с 2 – 3 с.л. олио. Печем в предварително загрята на 160° C фурна около 40 минути.

 

Интересно: Рибникът е традиционно българско ястие, типично за Никулден. То се приготвя или с ориз, както в настоящата рецепта, или с тесто. В Странджа например правят рибника, като налагат ред риба, ред ситно нарязани лук и домати, джоджен и сол и отгоре покриват с разточено тесто.