Верига от любими рецепти
Ризото от червена леща, зеленчуци, кокосово масло и тофу – по рецепта на шеф Манчев

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Едно нестандартно ризото, в което заменяме ориза с червена леща, а пармезана – с тофу. Идеална е за постите или за всеки повод, в който решите да разнообразите менюто и да опитате нещо ново.

Съставки

червена леща червена леща300 g g
пресен лук пресен лук0,5 връзка връзка
печурки печурка100 g g
чесън чесън2 скилидки скилидка
сушени домати сушен домат50 g g
аспержи аспержи50 g g
кокосово масло кокосово масло100 g g
маслиново масло маслиново масло30 ml ml
тофу тофу
(пушено)
50 g g
лимони лимон1 резена резен
зеленчуков бульон зеленчуков бульон100 ml ml
къри къри
сол сол
черен пипер черен пипер

Ризото от червена леща, зеленчуци, кокосово масло и тофу

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

45 min
(34)

Начин на приготвяне

В тенджера наливаме 100 ml вода, a като заври, изстискваме едно резенче лимон. Слагаме предварително изчистените от кората аспержи и ги бланшираме за около 1 min. Изваждаме ги от врящата вода и ги слагаме в лед.
Нарязваме всички зеленчуци на дребни кубчета. В тенджера слагаме кокосовото и маслиновото масло и задушаваме зеленчуците за 10 min заедно с подправките. След това доливаме 100 ml зеленчуков бульон и оставяме за още 5 min.
Слагаме лещата, а при необходимост - още малко бульон, и оставяме да се сготви за още 10 min.
Добавяме настърганото тофу в ризотото и объркваме добре. Поднасяме със сварените аспержи.