Верига от любими рецепти
Ростбиф с пюре от печен сладък картоф

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

говеждо месо говеждо месо
(цяло парче)
500
сладки картофи сладък картоф400 g g
краве масло краве масло50 g g
сметана за готвене сметана за готвене100 ml ml
лук лук2 глави глава
чесън чесън5 - 6 скилидки скилидка
моркови морков2 бр. бр.
мащерка мащерка
(прясна)
брашно брашно1 с.л. с.л.
телешки бульон телешки бульон500 ml ml
олио олио
сол сол
черен пипер черен пипер

Ростбиф с пюре от печен сладък картоф

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

3:00 h
(15)

Начин на приготвяне

Изваждаме месотo поне 30 min предварително от хладилникa.

През това време печем сладките картофи, обелени и нарязани на шайби, на 180° C за около 1 h с малко вода, сол и пипер.

Овкусяваме цялото парче месо със сол и пипер. Запечатваме го, докато не хване коричка от всички страни, по възможност в тавата, в която ще го печем, за да запазим всички вкусове в съда. По този начин концентрираме соковете на месото и те остават вътре.

Махаме месото и в същата тава слагаме нарязаните на едро лук, моркови и разполовените скилидки чесън. Оформяме „легло“ от зеленчуци, върху което поставяме говеждото. Добавяме прясната мащерка и печем в предварително загрята фурна на 190° C.*

След печенето оставяме месото да почине за поне 30 min. През това време в тавичката със зеленчуците и соковете от печенето добавяме брашно и запържваме до златисто. Добавяме телешкия бульон, намачкваме зеленчуците и оставяме да редуцира до получаване на гъст сос Грейви.

Отделно намачкваме сладките картофи с масло и сметана. Загряваме, докато сметана се сготви и маслото се разтопи напълно.

Прецеждаме соса. Поднасяме месото, нарязано на тънко, с картофеното пюре и сос Грейви.


Съвет:
Време за печене и температура: за степен реър (по-сурово) времето за печене на 190° C е 30 min на всеки 500 g месо, 45 min – за мидиъм (средно изпечено) и 1 h за уел дън (добре изпечено). Най-сигурният начин винаги да имаме прекрасно месо е да използваме термометър сонда, с който измерваме вътрешната температура на месото. Тя трябва да е 48° C за реър, 64° C за мидиъм, 71° C за уел дън. Много е важно да се има предвид и времето за почиване на месото след печенето. Генерално то е ½ от времето, за което месото се е готвило. Не е необходимо месото да е горещо при поднасяне – затова го поднасяме със сос.