Верига от любими рецепти
Сарми с див чесън, ориз и лозови листа

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

лозови листа лозови листа1 буркана буркан
ориз ориз200 g g
див чесън див чесън10 стръка стрък
кориандър кориандър0,33 стръка стрък
домати домат2 бр. бр.
олио олио50 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

Сарми с див чесън, ориз и лозови листа

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:20 h
(18)

Начин на приготвяне

Запържваме ориза в загрятото олио, докато стане кристален. Добавяме вода и варим до 70% готовност.
Прибавяме нарязаните листа див чесън (можем да го заменим с пресен или със скилидки стар). Добавяме и кориандър и овкусяваме със сол и черен пипер.
От плънката и листата навиваме сармички и ги поставяме в тенджера с малко вода и нарязаните на кубчета домати, овкусени със сол и пипер. Готвим така на умерен огън около 30 min под похлупак.
Може да поръсим с пресен кориандър или магданоз при поднасяне.

Интересно: В селата Голяма Желязна и Васильово, в Тетевенския балкан, наричали сармите „гушки“, а също и „фтички“. Правели ги с каквито листа имало – от лапад, цвекло или лозови. Пълнели ги със счукан боб, сварен на каша.