
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
лозови листа лозови листа | 1 буркана буркан | ||
ориз ориз | 200 g g | ||
див чесън див чесън | 10 стръка стрък | ||
кориандър кориандър | 0,33 стръка стрък | ||
домати домат | 2 бр. бр. | ||
олио олио | 50 ml ml | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеСарми с див чесън, ориз и лозови листа
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Запържваме ориза в загрятото олио, докато стане кристален. Добавяме вода и варим до 70% готовност.
Прибавяме нарязаните листа див чесън (можем да го заменим с пресен или със скилидки стар). Добавяме и кориандър и овкусяваме със сол и черен пипер.
От плънката и листата навиваме сармички и ги поставяме в тенджера с малко вода и нарязаните на кубчета домати, овкусени със сол и пипер. Готвим така на умерен огън около 30 min под похлупак.
Може да поръсим с пресен кориандър или магданоз при поднасяне.
Интересно: В селата Голяма Желязна и Васильово, в Тетевенския балкан, наричали сармите „гушки“, а също и „фтички“. Правели ги с каквито листа имало – от лапад, цвекло или лозови. Пълнели ги със счукан боб, сварен на каша.