
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеЩрудел с мая с пълнеж от ябълки и мак
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Затопли млякото до хладко. Натроши маята и я разтвори в него заедно с една с.л. захар. Остави сместа покрита да втасва 15 min.
Омеси гладко тесто от захарта, 70 g масло, яйцето, брашното, солта и млякото с маята. Покрий отново и остави за 1 h на топло място да втасва.
Разбъркай стафидите, мака, пълномаслената заквасена сметана и канелата. Обели ябълките, отстрани семките и ги нарежи на резени. Разтопи останалото масло.
Премеси тестото още веднъж върху набрашнена повърхност и го разточи на много тънък правоъгълник (ок. 60 x 40 cm). Намажи с малко масло. Върху кората най-напред разпредели по дължина маковата смес, след това нареди ябълковите резени. Прегъни тесните страни на кората и навий щрудела по дължина.
Постави щрудела сгънат под формата на U върху покрита с хартия за печене тава. Покрий и остави още 10 min да втасва.
Намажи щрудела тънко с масло и печи ок. 25 min в предварително загрята на 200° C фурна. Намажи още по веднъж с масло по средата на печенето и след изваждане на щрудела. Поръси го с 25 g пудра захар, докато е още топъл.
Разбий течната готварска сметана с останалата пудра захар на твърд крем. Сервирай щрудела с разбитата сметана по желание топъл или студен.