Верига от любими рецепти
Щрудел с мая с пълнеж от ябълки и мак

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

прясно мляко прясно мляко200 ml ml
прясна мая прясна мая0,5 кубчета кубче
краве масло краве масло
(размекнато)
120 g g
яйца яйце1
брашно брашно400 g g
сол сол1 щипки щипка
стафиди стафида50 g g
ленено семе ленено семе250 g g
заквасена сметана заквасена сметана
(пълномаслена)
100 g g
канела канела
(мляна)
0,25 ч.л. ч.л.
ябълки ябълка
(кисели)
750 g g
пудра захар пудра захар50 g g
готварска сметана готварска сметана300 ml ml
хартия за печене хартия за печене
захар захар100 g g

Щрудел с мая с пълнеж от ябълки и мак

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:10 h
(10)

Начин на приготвяне

Затопли млякото до хладко. Натроши маята и я разтвори в него заедно с една с.л. захар. Остави сместа покрита да втасва 15 min.

Омеси гладко тесто от захарта, 70 g масло, яйцето, брашното, солта и млякото с маята. Покрий отново и остави за 1 h на топло място да втасва.

Разбъркай стафидите, мака, пълномаслената заквасена сметана и канелата. Обели ябълките, отстрани семките и ги нарежи на резени. Разтопи останалото масло.

Премеси тестото още веднъж върху набрашнена повърхност и го разточи на много тънък правоъгълник (ок. 60 x 40 cm). Намажи с малко масло. Върху кората най-напред разпредели по дължина маковата смес, след това нареди ябълковите резени. Прегъни тесните страни на кората и навий щрудела по дължина.

Постави щрудела сгънат под формата на U върху покрита с хартия за печене тава. Покрий и остави още 10 min да втасва.

Намажи щрудела тънко с масло и печи ок. 25 min в предварително загрята на 200° C фурна. Намажи още по веднъж с масло по средата на печенето и след изваждане на щрудела. Поръси го с 25 g пудра захар, докато е още топъл.

Разбий течната готварска сметана с останалата пудра захар на твърд крем. Сервирай щрудела с разбитата сметана по желание топъл или студен.