
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
шарана шаран | 1 | ||
краве масло краве масло | 100 g g | ||
мед мед | 2 с.л. с.л. | ||
мащерка мащерка | 1 стръка стрък | ||
бутер тесто бутер тесто | 2 опаковки опаковка | ||
патладжан патладжан | 2 | ||
яйца яйце | 1 | ||
сол
сол (хималайска; на кристали ) | |||
сол сол |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеШаран в многолистно тесто, поднесен върху печен патладжан
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Шарана изчистваме от вътрешностите и люспите (при необходимост) и измиваме много добре. Отрязваме главата и опашката, които могат да се запазят за направа на рибен бульон. Отстраняваме перките и правим V-образен разрез по дължината на целия гръбнак и от двете страни. Изтегляме костта и също я запазваме за бульон. Разделяме рибата на котлети и режем по дължината на костта, за да отделим филетата.
Разтопяваме половината от маслото и го объркваме с меда и мащерката. С получената смес овкусяваме парчетата шаран, запечатваме ги в съд с капак и ги оставяме да се мариноват за няколко часа в хладилник. След като извадим от хладилника рибните филета, те ще бъдат покрити със „засъхнало“ масло с мед, но при печенето тази смес ще се разтопи и ще попие в тестото. Нарязваме бутер тестото на парчета, така че във всяко от тях да може да се завие като в пакет мариновано парче от шарана. Прещипваме краищата на тестото с вилица, за да се слепят по-добре. Подреждаме оформените пакетчета в тава и ги намазваме с разбитото яйце, след което ги поръсваме със сол на кристали. Печем около 20 - 25 минути в предварително загрята на 200°С фурна.
Патладжаните нарязваме на слайсове по дължина и поръсваме обилно със сол. Оставяме ги така за около 30 - 40 мин, за да отделят горчивия си сок, след което ги печем в загрята на 200°С фурна, докато омекнат и придобият тъмен загар. После добавяме останалото масло, разпределяйки го върху тях и допичаме за още 5 минути.
Поднасяме изпечения в тесто шаран върху парче патладжан.