Верига от любими рецепти
Шарен великденски козунак от село Асеново по рецепта на шеф Шишков

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Шеф Шишков се запозна с леля Мария от никополското село Асеново преди няколко години по време на обиколката „Съхрани родния вкус“, когато нейното прословуто кълбъсъ спечели умовете и сърцата на готвачите, пък и нашите. Сега тя ни среща с известия асеновски шарен козунак, който е специален с това, че една част от него е оцветена със сладкарска боя. Автентична, традиционна великденска рецепта, която те предизвикваме да опиташ. Резултатът определено си заслужава!

Съставки

прясно мляко прясно мляко500 ml ml
брашно брашно2 kg kg
яйца яйца
(5 за месенето и 2 за намазване)
7 бр. бр.
краве масло краве масло
(или чиста свинска мас)
300 g g
сол сол1 с.л. с.л.
захар захар500 g g
суха мая суха мая3 с.л. с.л.
лимони лимон
(само кората)
1 - 2 бр. бр.
газирана вода газирана вода
(или лимонада)
130 ml ml
червена сладкарска боя червена сладкарска боя1 ч.л. ч.л.

За плънката

локум локум60 g g
стафиди стафида100 g g
орехи орех100 g g
маково семе маково семе50 g g

Шарен великденски козунак

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

8:00 h
(25)

Начин на приготвяне

В купа приготвяме квас: 250 ml мляко, 3 с.л. мая, малко пресято брашно и 1 яйце. С продуктите се забъркваме меко тесто, посипваме с още малко брашно отгоре, завиваме го и оставяме да втаса. Помещението трябва да е топло, втасването трябва да стане до 1 - 1,30 h.

През това време разбиваме 4 яйца. На друго място смесваме 250 ml мляко, леко загрято, с 300 g захар и щипка сол. Пресяваме около 2 kg брашно и оставяме настрана.

След като квасът е готов, добавяме към него яйцата, млякото, настърганите лимонени корички, 2 - 3 с.л. свинска мас или масло. Разбъркваме добре. Постепенно сипваме от пресятото брашно, като можем да започнем да объркваме с ръце. Като добавим 1/3 от брашното, слагаме и газираната вода или лимонадата. Сипваме по малко от течността, за да влиза въздух и да бухва тестото. Продължаваме, докато поеме всичките 2 kg брашно.

Предварително разтваряме 1 ч.л. червена сладкарска боя с 1 - 2 с.л. вода. Отделяме 1/3 от тестото в друг съд, към който прибавяме разтворената боя, за да добие сместа розов цвят. Трябва да имаме предвид, че когато се добавя още брашно, тя ще избледнее.

Ако приготвяме козунака сами, омесваме първо бялото тесто, защото е повече като обем. Мажем ръцете с мазнина, омесваме и го оставяме да втаса. По-бързо се омесва розовото тесто, защото е по-малко. Оставяме и двете да втасат за 1,30 - 2 h.

След като тестото е втасало, разделяме на топчета (колкото бели, толкова и розови, като съответно белите са два пъти по-големи от розовите) и завиваме с кърпа. През това време приготвяме плънката - по избор може да сложим съставките поотделно в различните парчета козунак или пък да ги смесим.

Разстиламе топчетата тесто на намазан с мазнина плот около 1 cm. Започваме с бялото тесто. Върху него разстиламе и розовото, поръсваме със захар и поставяме някой вид от плънката. Навиваме двата пласта заедно на стегнато руло и поставяме в по-дълбок съд, обилно намазан с мазнина и/или хартия за печене.

Най-добре е да разпределим козунаците в 3 - 4 по-малки съда, по един за всяко руло, така че да се изпекат по-добре. Оставяме тестото както е в съдовете да втаса за още 1 - 1,30 h.

След това намазваме отгоре с разбити 2 яйца и прясно мляко. Може да поръсим със сусамено семе.

Печем на 160° C за първите 10 min, а след това намаляваме на 150° C за около 1,30 h или до готовност.