Верига от любими рецепти
Шоколадова торта с маскарпоне

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

шоколадов кувертюр шоколадов кувертюр
(натурален)
300 g g
сметана за готвене сметана за готвене300 ml ml
маскарпоне маскарпоне250 g g
захар захар100 g g
краве масло краве масло50 g g
крем сирене крем сирене125 g g
бисквити с шоколадови парченца бисквитa с шоколадови парченца150 g g
лешници лешник
(сурови)
50 g g

За ганажа:

шоколадов кувертюр шоколадов кувертюр
(натурален)
75 g g
сметана за готвене сметана за готвене50 ml ml
краве масло краве масло10 g g
малини малина
(за украса)
40 g g

Шоколадова торта с маскарпоне

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(324)

Начин на приготвяне

В блендер смиламе бисквитите и лешниците до много фини трохички, след което ги объркваме с разтопеното масло до получаването на лепкаво тесто. Поставяме хартия за печене на дъното на форма с диаметър около 30 cm и със свалящи се стени. Разстиламе тестото равномерно във формата и печем 10 минути в предварително загрята на 180°С фурна.

През това време разтопяваме шоколада на водна баня и го оставяме леко да поизстине. Разбиваме охладената сметана със захарта до получаване на пухкав сняг и с помощта на дървена или силиконова шпатула я добавяме към разтопения шоколад. Към получената смес прибавяме маскарпонето и крем сиренето, които предварително сме оставили за около час да се отпуснат на стайна температура. Разбъркваме добре и нанасяме готовата смес равномерно върху изпечения блат. Така оставяме в хладилник за минимум 12 часа да се охлади.

След като тортата е стегнала, приготвяме ганажа. За целта загряваме сметаната и разтопяваме в нея кувертюра и маслото. Разбъркваме до получаването на еднородна смес, след което заливаме тортата и оставяме да се охлади за още минимум пет часа. Накрая сваляме стените на формата за печене и украсяваме с малините.

Как да сервираме:
Поднасяме тортата, нарязана на тънки парчета и украсена с пресни плодове.