
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listШпикована свинска плешка със сос от червени чушки
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Шпиковаме плешката, като с помощта на малко остро ножче правим дълбоки и широки прорези в месото, за да можем в образувалите се джобчета да пъхнем моркови и чесън. Предварително сме нарязали половин морков на гредички, а скилидките чесън използваме цели.
Плешката трябва да е равномерно шпикована от всички страни. Когато е готова, я овкусяваме със сол и черен пипер и в 50 ml загрято олио я запечатваме отвсякъде, докато хване лека коричка. Слагаме я в подходяща тава и около нея нареждаме нарязаните на едро глава и половина лук и останалите моркови. Добавяме розмарина, стрък мащерка, 70 g масло, бирата и 300 - 400 ml зеленчуков бульон. Покриваме тавата с фолио и печем около два часа в предварително загрята на 220°С фурна, като 40 min преди да извадим месото, към него добавяме едро нарязаните картофи.
Накрая отстраняваме фолиото и печем още десетина минути, за да хване плешката хубав загар.Междувременно приготвяме соса, като задушаваме в 30 ml олио останалата половин глава лук и 2 - 3 скилидки чесън, нарязани на ситно. Добавяме чушките, нарязани на кубчета, останалото масло и стрък мащерка.
Доливаме около половин литър бульон и оставяме да се задушава на тих огън до пълното омекване на лука и чушките, след което добавяме сметаната, подправяме със сол и черен пипер и оставяме соса леко да се сгъсти. Прехвърляме го в блендер, и пасираме до получаване на еднородна смес. Накрая го прецеждаме.
Как да сервираме
Нарязваме готовата свинска плешка на парчета и я поднасяме с печените картофи за гарнитура, полята със соса от червени чушки. Допълваме с каберне совиньон или френски купаж.