Верига от любими рецепти
Шпиковано агнешко с целина, запечено с фреш от лимон върху батат с пресни билки

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

агнешка предна четвъртина агнешка предна четвъртина2,3 kg kg
сладки картофи сладък картоф500 g g
целина целина100 g g
лук лук
(стар)
50 g g
моркови морков50 g g
зелени ябълки зелена ябълка4 бр. бр.
зеленчуков бульон зеленчуков бульон800 ml ml
сол сол2 g g
черен пипер черен пипер3 g g
червен пипер червен пипер2 g g
мащерка мащерка2 g g
розмарин розмарин2 g g
мента мента2 g g
олио олио100 ml ml

Шпиковано агнешко с целина, запечено с фреш от лимон върху батат с пресни билки

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

4:00 h
(7)

Начин на приготвяне

1. Шпиковай агнешкото с целината, нарязана на тънки пръчици. Сложи месото в дълбока тава, овкуси го със сол, черен пипер, червен пипер и 50 ml олио.

2. Нарежи на едри кубчета лука, морковите и две от ябълките (предварително почистени от семките). Добави ги към месото заедно с прясната мента, сипи му 700 ml зеленчуков бульон. Печи 20 min на 200° C.

3. Отделно почисти и обели сладките картофи и ги нарежи на тънки шайби. Сипи останалото олио в една тава, подреди вътре картофите и овкуси със сол и черен пипер. Печи около 20 min на 160° C в добре загрята фурна.

4. Завий с алуминиево фолио тавата с агнешкото и го върни във фурната. Печи 2 - 2 ½ h на 180° C.

5. Добави към сладките картофи масло, мащерка и розмарин. По желание можеш след това да ги изпечеш допълнително за 3 min на 200° C. Извади готовото месо от тавата. Пасирай соса му, сложи го в тенджера и отцеди. Овкуси със сол и черен пипер, добави фреша от двете ябълки и остави на бавен огън да редуцира соса.

6. Сервирай сладките картофи към месото и соса и украси с прясна мента.