Верига от любими рецепти
Шварцвалдска черешова торта

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

натурален шоколад натурален шоколад50 g g
яйца яйце7
захар захар190 g g
краве масло краве масло
(размекнато)
125 g g
сол сол1 щипки щипка
брашно брашно120 g g
бакпулвер бакпулвер0,5 ч.л. ч.л.
какао на прах какао на прах30 g g
череши череша
(по 720 ml всеки)
2 буркана буркан
канела канела0,25 ч.л. ч.л.
нишесте нишесте3 ч.л. ч.л.
готварска сметана готварска сметана500 ml ml
втвърдител за сметана втвърдител за сметана2 пакетчета пакетче
пудра захар пудра захар30 g g
черешов ликьор черешов ликьор2 с.л. с.л.
шоколадови стърготини за декорация шоколадови стърготини за декорация
хартия за печене хартия за печене

Шварцвалдска черешова торта

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:15 h
(18)

Начин на приготвяне

1. Натроши шоколада и го разтопи на гореща водна баня, а после го остави да изстине.

2. Раздели яйцата на белтъци и жълтъци. Разбий белтъците на сняг. Сипи им на тънка струйка 150 g захар, като бъркаш непрекъснато.

3. Разбий размекнатото масло и солта на пухкав крем, прибави изстиналия кувертюр и разбъркай внимателно. Добави жълтъците и разбивай до получаването на гъст крем. Прибави половината от белтъците на сняг и разбий за кратко. Изсипи останалите белтъци върху шоколадовия крем, пресей отгоре брашното, бакпулвера и какаото и отново разбъркай всичко много внимателно.

5. Разстели тестото върху покрита с хартия за печене форма (26 cm Ø) и печи 30 - 35 min в предварително загрята на 190° C фурна. Остави тортата да изстине върху кухненска решетка, после я извади от формата и я разрежи на 3 блата.

6. В това време отцеди черешите над съд. Кипни 250 ml от събрания в него сок с канелата и останалата захар. Разбъркай нишестето в 2 с.л. сок и сгъсти с него врящия черешов сироп. Подбери 12 - 16 череши и ги остави настрана. Останалите череши разбъркай със сиропа и остави да изстинат.

7. Разбий на твърд крем сметаната, втвърдителя и пресятата пудра захар.

8. Наръси двата долни блата с черешовия сироп. Разпредели ⅔ от черешите върху най-долния блат и постави отгоре втория. Върху него нареди останалите череши и намажи ⅓ от сметаната. Постави третия блат и намажи тортата от всички страни със сметана. Останалата сметана изсипи в шприц с торбичка и накрайник звезда и декорирай тортата с розички. Доукраси с оставените настрана череши и шоколадови стърготини.