Верига от любими рецепти
Шведски канелени рулца

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

прясно мляко прясно мляко400 ml ml
краве масло краве масло190 g g
прясна мая прясна мая
(42 g)
1 кубчета кубче
захар захар220 g g
брашно брашно
сол сол1 щипки щипка
смлян кардамон смлян кардамон
(по желание)
1 ч.л. ч.л.
канела канела2 с.л. с.л.
яйца яйце1
захар захар
(за декорация)
2 с.л. с.л.
хартия за печене хартия за печене

Шведски канелени рулца

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:10 h
(3)

Начин на приготвяне

Загрей прясното мляко и 120 g масло, докато маслото се разтопи. Остави го да изстине до телесна температура. Натроши маята в него, добави 20 g захар и остави за 15 min да втаса.

Смеси 100 g захар, 800 g брашно, солта и по желание кардамона и омеси с разтопената в прясното мляко мая до получаване на гладко тесто. Покрий го и го остави да втаса на топло 90 min.

Разтопи останалото масло. Раздели тестото на две, разточи върху набрашнена повърхност по един правоъгълник (25 x 50 cm) от всяка половина. Смеси останалата захар с канелата. Намажи тестените правоъгълници с маслото и с канелената смес. Навий корите по дължина и отрежи от всяка по 15 рулца. Нареди ги върху две покрити с хартия за печене тави, покрий ги и ги остави още веднъж да втасат за ок. 30 min.

Разбий яйцето, намажи с него рулцата с помощта на четка и ги поръси със захарта за декорация. Печи тавите една след друга за 15 - 18 min в предварително загрята на 200°C фурна, докато рулцата добият златножълт цвят. Остави ги да изстинат или ги сервирай леко топли.

Съвет:
Двете тави могат да се пекат едновременно във фурна с вентилатор (180°C).