Верига от любими рецепти
Сладкиш от тиквички и маково семе

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

тиквички тиквичка400 g g
захар захар170 g g
олио олио150 ml ml
сол сол1 щипки щипка
яйца яйце3
лимони лимон
(сока и настърганата кора)
1
брашно брашно350 g g
маково семе маково семе
(смляно)
120 g g
бакпулвер бакпулвер3 ч.л. ч.л.
мазнина мазнина
(за формата)
пудра захар пудра захар100 g g
прясно зърнесто сирене високомаслено прясно зърнесто сирене150 g g
краве масло краве масло40 g g
алуминиево фолио алуминиево фолио

Сладкиш от тиквички и маково семе

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(11)

Начин на приготвяне

1. Почисти и измий тиквичките и ги настържи фино. Разбий заедно захарта, олиото, солта, яйцата, кората и сока на лимона. Смеси брашното, 100 g мак и бакпулвера, добави ги и разбъркай. Добави и тиквичките и отново разбъркай.

2. Растели тестото в намазнена форма за кекс (30 cm) и печи 55 - 60 min в предварително загрята на 180° C фурна. При нужда към края покрий с алуминиево фолио, за да не потъмнее много горната повърхност.

3. В това време приготви крема - пресей пудрата захар и я разбий с прясното сирене и маслото до гладка смес. Добави мака, разбъркай и остави на хладно.

4. Извади сладкиша, остави го да изстине върху кухненска решетка и го извади от формата. Намажи повърхността с крем и го остави ок. 1 h на хладно. Нарежи го на филии.

Съвет:
Можеш да опечеш сладкиша един ден по-рано и да го оставиш да престои увит във фолио за през нощта. В този случай го намажи с крем преди сервиране.