
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
тиквички тиквичка | 400 g g | ||
захар захар | 170 g g | ||
олио олио | 150 ml ml | ||
сол сол | 1 щипки щипка | ||
яйца яйце | 3 | ||
лимони
лимон (сока и настърганата кора) | 1 | ||
брашно брашно | 350 g g | ||
маково семе
маково семе (смляно) | 120 g g | ||
бакпулвер бакпулвер | 3 ч.л. ч.л. | ||
мазнина
мазнина (за формата) | |||
пудра захар пудра захар | 100 g g | ||
прясно зърнесто сирене високомаслено прясно зърнесто сирене | 150 g g | ||
краве масло краве масло | 40 g g | ||
алуминиево фолио алуминиево фолио |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеСладкиш от тиквички и маково семе
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
1. Почисти и измий тиквичките и ги настържи фино. Разбий заедно захарта, олиото, солта, яйцата, кората и сока на лимона. Смеси брашното, 100 g мак и бакпулвера, добави ги и разбъркай. Добави и тиквичките и отново разбъркай.
2. Растели тестото в намазнена форма за кекс (30 cm) и печи 55 - 60 min в предварително загрята на 180° C фурна. При нужда към края покрий с алуминиево фолио, за да не потъмнее много горната повърхност.
3. В това време приготви крема - пресей пудрата захар и я разбий с прясното сирене и маслото до гладка смес. Добави мака, разбъркай и остави на хладно.
4. Извади сладкиша, остави го да изстине върху кухненска решетка и го извади от формата. Намажи повърхността с крем и го остави ок. 1 h на хладно. Нарежи го на филии.
Съвет:
Можеш да опечеш сладкиша един ден по-рано и да го оставиш да престои увит във фолио за през нощта. В този случай го намажи с крем преди сервиране.