Верига от любими рецепти
Сладкиш „Пеперуда“

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

краве масло краве масло150 g g
захар захар150 g g
сол сол1 щипки щипка
яйца яйце3
брашно брашно150 g g
бакпулвер бакпулвер1 ч.л. ч.л.
мазнина мазнина
(за формата)
портокали портокал1
червено грозде червено грозде100 g g
бяло грозде бяло грозде100 g g
готварска сметана готварска сметана300 ml ml
ванилова захар ванилова захар2 пакетчета пакетче
втвърдител за сметана втвърдител за сметана1 пакетчета пакетче
вишни вишни
(75 g консервирани)
75 g g
шоколадови пръчици шоколадови пръчици
(по желание)
алуминиево фолио алуминиево фолио

Сладкиш „Пеперуда“

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(0)

Начин на приготвяне

Разбий маслото, захарта и солта до много гъст крем. Добавяй яйцата едно по едно и ги разбивай добре. Прибави и кората от портокала. Смеси брашното и бакпулвера и разбъркай за кратко със сока от портокала.

Постави хартия за печене на дъното на отваряща се отстрани форма за печене (26 cm Ø) и намазни страните. Разстели тестото във формата и печи 45 - 50 min в предварително загрята фурна при 175 °C. Към края, ако е необходимо, покрий с алуминиево фолио, за да не потъмнее много отгоре. Остави да изстине върху кухненска решетка.

Филетирай портокала. Измий гроздето, разполови зърната и по желание отстрани семките.

Извади сладкиша от формата и го разрежи по средата на две половинки, като изрежеш от средата ивица с около 1 cm ширина. Постави в плоска чиния или поднос двете половинки със закръглената част една към друга. Разполови ивицата от сладкиша и я постави като пълнеж помежду им.

Разбий сметаната с ваниловата захар и втвърдителя за сметана до твърд крем. Намажи сладкиша от всички страни с ⅔ от сметаната, а остатъка постави в шприц с торбичка и накрайник звезда. Шприцовай шарки на пеперудата. Подреди отгоре симетрично добре отцедените портокалови парчета, гроздето и вишните. По желание украси със захарни пръчици.