
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
краве масло краве масло | 150 g g | ||
захар захар | 150 g g | ||
сол сол | 1 щипки щипка | ||
яйца яйце | 3 | ||
брашно брашно | 150 g g | ||
бакпулвер бакпулвер | 1 ч.л. ч.л. | ||
мазнина
мазнина (за формата) | |||
портокали портокал | 1 | ||
червено грозде червено грозде | 100 g g | ||
бяло грозде бяло грозде | 100 g g | ||
готварска сметана готварска сметана | 300 ml ml | ||
ванилова захар ванилова захар | 2 пакетчета пакетче | ||
втвърдител за сметана втвърдител за сметана | 1 пакетчета пакетче | ||
вишни
вишни (консервирани) | 75 g g | ||
шоколадови пръчици
шоколадови пръчици (по желание) | |||
алуминиево фолио алуминиево фолио |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеСладкиш „Пеперуда“
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Разбий маслото, захарта и солта до много гъст крем. Добавяй яйцата едно по едно и ги разбивай добре. Прибави и кората от портокала. Смеси брашното и бакпулвера и разбъркай за кратко със сока от портокала.
Постави хартия за печене на дъното на отваряща се отстрани форма за печене (26 cm Ø) и намазни страните. Разстели тестото във формата и печи 45 - 50 min в предварително загрята фурна при 175 °C. Към края, ако е необходимо, покрий с алуминиево фолио, за да не потъмнее много отгоре. Остави да изстине върху кухненска решетка.
Филетирай портокала. Измий гроздето, разполови зърната и по желание отстрани семките.
Извади сладкиша от формата и го разрежи по средата на две половинки, като изрежеш от средата ивица с около 1 cm ширина. Постави в плоска чиния или поднос двете половинки със закръглената част една към друга. Разполови ивицата от сладкиша и я постави като пълнеж помежду им.
Разбий сметаната с ваниловата захар и втвърдителя за сметана до твърд крем. Намажи сладкиша от всички страни с ⅔ от сметаната, а остатъка постави в шприц с торбичка и накрайник звезда. Шприцовай шарки на пеперудата. Подреди отгоре симетрично добре отцедените портокалови парчета, гроздето и вишните. По желание украси със захарни пръчици.