Верига от любими рецепти
Сладкиш с извара без блат

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

стафиди стафида50 g g
лимони лимон
(сока и настърганата кора)
0,5
извара извара
(нискомаслена)
1 kg kg
краве масло краве масло
(размекнато)
200 g g
захар захар275 g g
сол сол1 щипки щипка
яйца яйце6
брашно брашно30 g g
грис грис80 g g
бакпулвер бакпулвер1 пакетчета пакетче
мазнина мазнина
(за формата)
хартия за печене хартия за печене
алуминиево фолио алуминиево фолио

Сладкиш с извара без блат

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(9)

Начин на приготвяне

Размекни стафидите в сока от лимон. Изцеди добре изварата в чиста кухненска кърпа (получават се ок. 750 g извара). Разбий маслото със захарта и солта на крем. Раздели яйцата на белтъци и жълтъци.

Добави жълтъците към крема и разбий много добре. Прибави изварата и стафидите със сока. Смеси брашното, гриса и бакпулвера, добави ги и разбъркай за кратко. Разбий белтъците на сняг, прибави ги и разбъркай.

Постави на дъното на форма за печене (26 cm Ø) хартия за печене и намазни стените. Разстели тестото във формата. Печи около 60 min в предварително загрята фурна при 175° C, като последните 15 min покрий с алуминиево фолио, за да не стане горната повърхност много тъмна.

Остави сладкиша 10 min в изключената фурна, извади го и го остави да изстине върху кухненска решетка.