
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
стафиди стафида | 50 g g | ||
лимони
лимон (сока и настърганата кора) | 0,5 | ||
извара
извара (нискомаслена) | 1 kg kg | ||
краве масло
краве масло (размекнато) | 200 g g | ||
захар захар | 275 g g | ||
сол сол | 1 щипки щипка | ||
яйца яйце | 6 | ||
брашно брашно | 30 g g | ||
грис грис | 80 g g | ||
бакпулвер бакпулвер | 1 пакетчета пакетче | ||
мазнина
мазнина (за формата) | |||
хартия за печене хартия за печене | |||
алуминиево фолио алуминиево фолио |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеСладкиш с извара без блат
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Размекни стафидите в сока от лимон. Изцеди добре изварата в чиста кухненска кърпа (получават се ок. 750 g извара). Разбий маслото със захарта и солта на крем. Раздели яйцата на белтъци и жълтъци.
Добави жълтъците към крема и разбий много добре. Прибави изварата и стафидите със сока. Смеси брашното, гриса и бакпулвера, добави ги и разбъркай за кратко. Разбий белтъците на сняг, прибави ги и разбъркай.
Постави на дъното на форма за печене (26 cm Ø) хартия за печене и намазни стените. Разстели тестото във формата. Печи около 60 min в предварително загрята фурна при 175° C, като последните 15 min покрий с алуминиево фолио, за да не стане горната повърхност много тъмна.
Остави сладкиша 10 min в изключената фурна, извади го и го остави да изстине върху кухненска решетка.