Верига от любими рецепти
Сладкиш с мирабели

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

прясно мляко прясно мляко150 ml ml
прясна мая прясна мая0,5 кубчета кубче
захар захар175 g g
брашно брашно300 g g
сол сол1 щипки щипка
краве масло краве масло90 g g
ванилова захар ванилова захар1 пакетчета пакетче
яйца яйце2
мирабели мирабела2 kg kg
канела канела
(мляна)
1 ч.л. ч.л.
мазнина мазнина
(за тавата)
брашно брашно
(за обработка)

Сладкиш с мирабели

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:15 h
(8)

Начин на приготвяне

1. Леко затопляме млякото и натрошаваме маята в него, разтваряме я с 1 с. л. захар и я оставяме 10 min покрита да шупне.

2. Омесваме гладко тесто от брашното, солта, маслото, 75 g захар, ваниловата захар, яйцата и млякото с маята. Оставяме тестото покрито на топло място да втасва 1 h.

3. Междувременно измиваме мирабелите, разрязваме ги на две и отстраняваме костилките. Поставяме тестото в намазнена тава, наръсваме го с малко брашно и с пръсти или шпатула го разстиламе в тавата като блат. Отгоре нареждаме плътно една до друга мирабелите, покриваме тавата и оставяме тестото да втасва още 10 min.

4. Наръсваме мирабелите с 50 g захар. Печем сладкиша в предварително загрята на 180°C фурна 25 - 30 min. Смесваме останалата захар с канелата. Изваждаме сладкиша и веднага го наръсваме със захарната смес и го оставяме да изстине.

Сладкишът си подхожда със сметана.