
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеСпаначени кюфтенца със сирене и овесени ядки
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Измиваме спанака, подсушаваме го и го нарязваме на ленти.
В тенджера загряваме маслиновото масло и задушаваме нарязания на ситно кромид лук.
Последователно добавяме към него ситно нарязания пресен лук, накълцания чесън и спанака.
Готвим 3 - 4 min до омекване на спанака.
Отместваме тенджерата от котлона и изчакваме спанака да се охлади.
През това време приготвяме млечния сос. Счукваме чесъна в хаванче. Прибавяме киселото мляко, маслиновото масло и накълцаната мента. Добавяме сол на вкус и разбъркваме добре. Прибираме соса в хладилника, за да се охлади.
Натрошаваме сиренето, нарязваме листата мента и заедно с яйцето ги прибавяме към задушения спанак. Размесваме всичко добре. Добавяме овесените ядки. Разбъркваме с ръце, докато получим гъста лепкава смес.
Загряваме тиган с незалепващо покритие на умерена температура. С навлажнени ръце оформяме кюфтенца с размер на топка за голф. Леко ги сплескваме с длани и ги подреждаме на разстояние в тигана. Печем до златист загар от всяка страна. Можем да изпечем и на фурна на 170° C в режим с обдухване (или 180° C горен и долен реотан) за 10 - 12 min в тава, застлана с хартия за печене.
Поднасяме топлите кюфтенца с млечния сос.
Спанакът може да се замести с коприва, лапад, манголд. Вместо краве саламурено сирене може да се използва козе сирене. От това количество се получават ~28 кюфтенца с диаметър 5-6 cm. Кюфтенцата могат да се приготвят и на фурна.