Верига от любими рецепти
Спаначени кюфтенца със сирене и овесени ядки

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

спанак спанак300 g g
лук лук50 g g
пресен лук пресен лук3 стръка стрък
чесън чесън2 скилидки скилидка
маслиново масло маслиново масло2 с.л. с.л.
мента мента5 - 6 стръка стрък
краве сирене краве сирене200 g g
яйца яйце1 бр. бр.
овесени ядки овесени ядки150 g g
черен пипер черен пипер0,25 ч.л. ч.л.
сол сол
(ако е необходимо)

За соса

кисело мляко кисело мляко250 g g
чесън чесън1 - 2 скилидки скилидка
маслиново масло маслиново масло1 ч.л. ч.л.
мента мента3 - 4 листа лист
сол сол
(на вкус)

Спаначени кюфтенца със сирене и овесени ядки

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(86)

Начин на приготвяне

Измиваме спанака, подсушаваме го и го нарязваме на ленти.
В тенджера загряваме маслиновото масло и задушаваме нарязания на ситно кромид лук.
Последователно добавяме към него ситно нарязания пресен лук, накълцания чесън и спанака.
Готвим 3 - 4 min до омекване на спанака.
Отместваме тенджерата от котлона и изчакваме спанака да се охлади.
През това време приготвяме млечния сос. Счукваме чесъна в хаванче. Прибавяме киселото мляко, маслиновото масло и накълцаната мента. Добавяме сол на вкус и разбъркваме добре. Прибираме соса в хладилника, за да се охлади.
Натрошаваме сиренето, нарязваме листата мента и заедно с яйцето ги прибавяме към задушения спанак. Размесваме всичко добре. Добавяме овесените ядки. Разбъркваме с ръце, докато получим гъста лепкава смес.
Загряваме тиган с незалепващо покритие на умерена температура. С навлажнени ръце оформяме кюфтенца с размер на топка за голф. Леко ги сплескваме с длани и ги подреждаме на разстояние в тигана. Печем до златист загар от всяка страна. Можем да изпечем и на фурна на 170° C в режим с обдухване (или 180° C горен и долен реотан) за 10 - 12 min в тава, застлана с хартия за печене.
Поднасяме топлите кюфтенца с млечния сос.

Спанакът може да се замести с коприва, лапад, манголд. Вместо краве саламурено сирене може да се използва козе сирене. От това количество се получават ~28 кюфтенца с диаметър 5-6 cm. Кюфтенцата могат да се приготвят и на фурна.