Спаначени кюфтенца със сирене и овесени ядки

Спаначени кюфтенца със сирене и овесени ядки

ТрудностЛесна
Приготвяне60 min

Начин на приготвяне

    Измиваме спанака, подсушаваме го и го нарязваме на ленти.

    В тенджера загряваме маслиновото масло и задушаваме нарязания на ситно кромид лук.

    Последователно добавяме към него ситно нарязания пресен лук, накълцания чесън и спанака.

    Готвим 3 - 4 min до омекване на спанака.

    Отместваме тенджерата от котлона и изчакваме спанака да се охлади.

    През това време приготвяме млечния сос. Счукваме чесъна в хаванче. Прибавяме киселото мляко, маслиновото масло и накълцаната мента. Добавяме сол на вкус и разбъркваме добре. Прибираме соса в хладилника, за да се охлади.

    Натрошаваме сиренето, нарязваме листата мента и заедно с яйцето ги прибавяме към задушения спанак. Размесваме всичко добре. Добавяме овесените ядки. Разбъркваме с ръце, докато получим гъста лепкава смес.

    Загряваме тиган с незалепващо покритие на умерена температура. С навлажнени ръце оформяме кюфтенца с размер на топка за голф. Леко ги сплескваме с длани и ги подреждаме на разстояние в тигана. Печем до златист загар от всяка страна. Можем да изпечем и на фурна на 170° C в режим с обдухване (или 180° C горен и долен реотан) за 10 - 12 min в тава, застлана с хартия за печене.

    Поднасяме топлите кюфтенца с млечния сос.

    Спанакът може да се замести с коприва, лапад, манголд. Вместо краве саламурено сирене може да се използва козе сирене. От това количество се получават ~28 кюфтенца с диаметър 5-6 cm. Кюфтенцата могат да се приготвят и на фурна.

Опитай и: