
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
ципури ципура | 2 | ||
октопод октопод | 1 | ||
скариди скарида | 300 g g | ||
лимони лимон | 3 - 4 | ||
каперси каперси | 20 g g | ||
зелена салата зелена салата | 1 | ||
домати домат | 2 - 3 | ||
краставици краставица | 2 | ||
маслини маслина | 150 - 200 g g | ||
сирене Фета сирене Фета | 200 g g | ||
риган риган | 2 с.л. с.л. | ||
червен лук червен лук | 2 | ||
маслиново масло маслиново масло | 50 ml ml | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеСредиземноморско плато с ципура в пергамент, октопод, скариди и свежа салата
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Първо измиваме добре октопода и го сваряваме. Много е важно той да бъде напълно размразен, на стайна температура. Потопяваме го 4 - 5 пъти в подсолена вряща вода за по 3 секунди и го вадим. След това го оставяме да се вари около час - час и петнадесет минути под похлупак, като оставяме малък отвор за парата, а във водата слагаме 2 коркови тапи. Когато го отстраним от котлона, го оставяме да стои в горещата вода поне още 50 минути до един час.
Междувременно почистваме и измиваме ципурата, пълним я с резени лимон и каперси (по желание) и овкусяваме добре със сол, черен пипер и маслиново масло. Завиваме я в хартия за печене и печем 25 - 30 минути в предварително загрята на 200°С фурна.
През това време почистваме скаридите и ги задушаваме в 30 мл маслиново масло, като ги овкусяваме със сол и сока от един лимон. Октопода нарязваме на парчета и задушаваме по същия начин. Може да го изпечем и на грил тиган.
Нарязваме зеленчуците за салата и ги овкусяваме с лимонов сок,маслиново масло и сол. Разбъркваме добре и върху салатата поставяме кубчета фета, след което поръсваме с още малкомаслиново масло и риган.
В голямо плато поднасяме рибата в пергамента, октопода и скаридите, допълнени от свежата салата.