Верига от любими рецепти
Средиземноморско плато с ципура в пергамент, октопод, скариди и свежа салата

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

ципури ципура2
октопод октопод1
скариди скарида300 g g
лимони лимон3 - 4
каперси каперси20 g g
зелена салата зелена салата1
домати домат2 - 3
краставици краставица2
маслини маслина150 - 200 g g
сирене Фета сирене Фета200 g g
риган риган2 с.л. с.л.
червен лук червен лук2
маслиново масло маслиново масло50 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

Средиземноморско плато с ципура в пергамент, октопод, скариди и свежа салата

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(4)

Начин на приготвяне

Първо измиваме добре октопода и го сваряваме. Много е важно той да бъде напълно размразен, на стайна температура. Потопяваме го 4 - 5 пъти в подсолена вряща вода за по 3 секунди и го вадим. След това го оставяме да се вари около час - час и петнадесет минути под похлупак, като оставяме малък отвор за парата, а във водата слагаме 2 коркови тапи. Когато го отстраним от котлона, го оставяме да стои в горещата вода поне още 50 минути до един час.

Междувременно почистваме и измиваме ципурата, пълним я с резени лимон и каперси (по желание) и овкусяваме добре със сол, черен пипер и маслиново масло. Завиваме я в хартия за печене и печем 25 - 30 минути в предварително загрята на 200°С фурна.

През това време почистваме скаридите и ги задушаваме в 30 мл маслиново масло, като ги овкусяваме със сол и сока от един лимон. Октопода нарязваме на парчета и задушаваме по същия начин. Може да го изпечем и на грил тиган.

Нарязваме зеленчуците за салата и ги овкусяваме с лимонов сок,маслиново масло и сол. Разбъркваме добре и върху салатата поставяме кубчета фета, след което поръсваме с още малкомаслиново масло и риган.

В голямо плато поднасяме рибата в пергамента, октопода и скаридите, допълнени от свежата салата.