
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
кисело зеле кисело зеле | 2 буркана буркан | ||
ориз ориз | 500 g g | ||
червено цвекло
червено цвекло (мариновано) | 300 g g | ||
сланина
сланина (солена) | 300 g g | ||
телешко месо за готвене телешко месо за готвене | 800 g g | ||
свински ребра
свински ребра (или гърди) | 500 g g | ||
свинско месо за готвене свинско месо за готвене | 600 g g | ||
пилешкo бутче пилешкo бутче | 1,2 kg kg | ||
суджук суджук | 160 g g | ||
кървавица кървавица | 360 g g | ||
кимион
кимион (на зърна) | 10 g g | ||
копър копър | 10 g g | ||
дафинов лист дафинов лист | 5 - 6 | ||
черен пипер
черен пипер (на зърна) | 10 g g | ||
чесън чесън | 5 - 6 скилидки скилидка | ||
бяло вино бяло вино | 300 ml ml |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеСтара банска капама в глинен гювеч
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Бланшираме ориза - запържваме до златисто и го сваляме от огъня, преди да се е сготвил напълно.
Нарязваме цвеклото на кубчета, а зелето - като за готвене. Оставяме няколко листа цели, за да покрием с тях капамата. Събираме на едно място нарязаното зеле, ориза, подправките и цвеклото и объркваме добре.
Нарязваме всичкото месо на парчета и го объркваме в отделен съд. Сланината режем на филийки. Пилешките бутчета разполовяваме.
Капамата редим в глинен съд, като на дъното покриваме с листо кисело зеле, разполовена на две скилидка чесън и един ред солена сланина. Продължаваме с пласт от ориз със зеле и цвекло, пласт от месото и така редуваме три пъти. Завършваме подредбата с един ред солена сланина. Накрая поливаме с бялото вино и покриваме със зелево листо. Затваряме с капака на глинения съд.
Омесваме малко тесто само с брашно и вода и оформяме тънка ивица, с която запечатваме по ръба на затворения глинен съд.
Печем капамата на фурна: 60 min на 300° С, докато заври, а след това още около 5 h на 130° С. Ако я правим на пещ, в началото слагаме на силен огън за около 60 min, а след това намаляваме и оставяме 8 - 10 h на по-слаб, така че да е готова за следващия ден.