Верига от любими рецепти
Суджучена каша с гъби и пилешки пръжки

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

цяло пиле цяло пиле1 бр. бр.
суджук суджук
(или пушена кълбъсъ)
250 g g
лук лук2 глави глава
печурки печурка250 g g
брашно брашно2 с.л. с.л.
червен пипер червен пипер1 с.л. с.л.
краве масло краве масло30 g g
олио олио3 с.л. с.л.
прясно мляко прясно мляко100 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

Суджучена каша с гъби и пилешки пръжки

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

45 min
(0)

Начин на приготвяне

Отделяме кожата от едно пиле, като внимателно чрез движение на ръцете под повърхността ù я отлепяме от гърдите и гърба. Не е нужно да я запазваме цяла и непокътната, защото после я режем на малки парченца. Пилето използваме за друго ястие.
Нарязваме лука на ситно, гъбите на филийки, а суджука на тънко. 
В олио пържим нарязаните пилешки кожички, докато станат хрупкави. Изваждаме ги и в същия дълбок тиган запържваме лука и гъбите, а след това добавяме и суджука. 
Вадим всичко и поставяме маслото в тигана, добавяме брашното, червения пипер, солта и черния пипер и бъркаме на умерен огън. Наливаме млякото на тънка струя и разбъркваме, докато всичко се смеси добре и се получи лепкава каша. Връщаме лука, гъбите, суджука и пилешките кожички и готвим още 3 – 4 min на слаб огън.

Интересно: Кашите от брашно са много старинно ястие, характерно за нашите земи. Правят се както с вода, така и с прясно мляко. Към тях се добавят продукти според сезона – през пролетта лапад, киселец, коприва, а през зимата – сушени плодове или сланина, суджук или друго месо.