Верига от любими рецепти
Супа със сушени домати и билкови крутони

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

домати домат800 g g
сушени домати сушен домат
(заедно с мазнината)
1 буркана буркан
лук лук1 глави глава
чесън чесън3 скилидки скилидка
печена чушка печена чушка4
сметана за готвене сметана за готвене200 ml ml
зеленчуков бульон зеленчуков бульон1,5 l l
заквасена сметана заквасена сметана4 с.л. с.л.
босилек босилек2 стръка стрък
хляб хляб5 филии филия
мащерка мащерка1 ч.л. ч.л.
розмарин розмарин0,5
сирене „Грана Падано“ сирене „Грана Падано“50 g g
маслиново масло маслиново масло20 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

Супа със сушени домати и билкови крутони

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:30 h
(4)

Начин на приготвяне

Обелваме доматите, нарязваме ги на четвъртинки и ги нареждаме в тава заедно с главата лук, която оставяме цяла. Овкусяваме ги със сол и черен пипер и ги поливаме с мазнината от буркана със сушените домати. Печем около час и половина - два в загрята на 120°С фурна. Тридесет минути преди да ги извадим, поставяме в тавата и скилидките чесън.

Когато доматите са готови, ги прехвърляме в тенджера и добавяме сушените домати. Доливаме около 200 ml бульон и след като кипне, прибавяме обелените чушки и лука, нарязани на ситно. Когато лукът омекне, сваляме от котлона и пасираме до получаването на еднородна смес. След това наливаме сметаната и започваме да добавяме от зеленчуковия бульон, докато постигнем желаната гъстота. Връщаме тенджерата на котлона и изчакваме да заври, като накрая подправяме със сол и черен пипер.

Хляба нарязваме на кубчета и го овкусяваме със маслиново масло, мащерка, розмарин и настърганото сирене „Грана Падано“. Нареждаме го в тава и печем няколко минути в предварително загрята на 180°С фурна, докато стане хрупкав.

Поднасяме топлата супа, поръсeнa с нарязания босилек. Крутоните и заквасената сметана сервираме отстрани. Допълваме със совиньон блан.