
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
домати домат | 800 g g | |
сушени домати
сушен домат (заедно с мазнината) | 1 буркана буркан | |
лук лук | 1 глави глава | |
чесън чесън | 3 скилидки скилидка | |
печена чушка печена чушка | 4 | |
сметана за готвене сметана за готвене | 200 ml ml | |
зеленчуков бульон зеленчуков бульон | 1,5 l l | |
заквасена сметана заквасена сметана | 4 с.л. с.л. | |
босилек босилек | 2 стръка стрък | |
хляб хляб | 5 филии филия | |
мащерка мащерка | 1 ч.л. ч.л. | |
розмарин розмарин | 0,5 | |
сирене „Грана Падано“ сирене „Грана Падано“ | 50 g g | |
маслиново масло маслиново масло | 20 ml ml | |
сол сол | ||
черен пипер черен пипер |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listСупа със сушени домати и билкови крутони
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Обелваме доматите, нарязваме ги на четвъртинки и ги нареждаме в тава заедно с главата лук, която оставяме цяла. Овкусяваме ги със сол и черен пипер и ги поливаме с мазнината от буркана със сушените домати. Печем около час и половина - два в загрята на 120°С фурна. Тридесет минути преди да ги извадим, поставяме в тавата и скилидките чесън.
Когато доматите са готови, ги прехвърляме в тенджера и добавяме сушените домати. Доливаме около 200 ml бульон и след като кипне, прибавяме обелените чушки и лука, нарязани на ситно. Когато лукът омекне, сваляме от котлона и пасираме до получаването на еднородна смес. След това наливаме сметаната и започваме да добавяме от зеленчуковия бульон, докато постигнем желаната гъстота. Връщаме тенджерата на котлона и изчакваме да заври, като накрая подправяме със сол и черен пипер.
Хляба нарязваме на кубчета и го овкусяваме със маслиново масло, мащерка, розмарин и настърганото сирене „Грана Падано“. Нареждаме го в тава и печем няколко минути в предварително загрята на 180°С фурна, докато стане хрупкав.
Поднасяме топлата супа, поръсeнa с нарязания босилек. Крутоните и заквасената сметана сервираме отстрани. Допълваме със совиньон блан.