Верига от любими рецепти
Сушена пастърма от свинско контрафиле

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

свинско контрафиле свинско контрафиле1 kg kg
морска сол морска сол1 kg kg
червен пипер червен пипер100 g g
черен пипер черен пипер20 g g
сминдух сминдух100 g g
чубрица чубрица100 g g
пушен червен пипер пушен червен пипер50 g g

Сушена пастърма от свинско контрафиле

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

192:00 h
(155)

Начин на приготвяне

Почистваме месото от жилите.

В тава сипваме около 1 l вода, морската сол и потапяме месото. Трябва цялото да е покрито с вода. Държим го около 8 h. Това e техниката за осоляването му.

След това го измиваме и в подходящ съд сипваме около 1,5 l студена вода. Слагаме месото, така че да е покрито с течността. Оставяме го за още 8 – 10 h, като трябва да сменим водата поне веднъж.

Изваждаме месото и го подсушаваме добре. Объркваме всички подправки и хубаво овалваме месото от всички страни, за да поеме.

Слагаме го на дървена дъска и върху него поставяме тежест, която да го притисне за около 10 h.

След това го завързваме в единия край с канап и го оставяме да виси за 5 дни на проветриво място. Температурата трябва да е между 5 – 7° C, за да може да се изсуши.

Другият вариант е да се остави в хладилник на вентилатор за 3 – 4 дни, но температурата не трябва да е по-ниска от 5° C и по-висока от 8° C.