Верига от любими рецепти
Свежа супа със спанак, манатарки и див чесън

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

агнешка задна четвъртина агнешка задна четвъртина1 kg kg
краве масло краве масло100 g g
бахар бахар2 - 3 зърна зърно
дафинов лист дафинов лист1 бр. бр.
зелени чушки зелена чушка2 бр. бр.
червени чушки червена чушка2 бр. бр.
моркови морков4 бр. бр.
лук лук1 глави глава
чесън чесън2 скилидки скилидка
спанак спанак
(или коприва)
150 g g
домати домат0,5 бр. бр.
сол сол
черен пипер черен пипер
червен пипер червен пипер1 ч.л. ч.л.
маслиново масло маслиново масло30 ml ml
магданоз магданоз
(за поръсване)

Свежа супа със спанак, манатарки и див чесън

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

3:00 h
(0)

Начин на приготвяне

Овкусяваме агнешкото със сол и черен пипер. Поставяме го в тава и добавяме малко вода, нарязан на лентички морков и 50 g масло. Покриваме с фолио, за да не прегаря, и печем до готовност за около час – час и половина.
Щом е готово, режем месото на парченца, като отстраняваме костите и жилите. Слагаме го в тенджера заедно с моркова и мазнината от печенето, наливаме предварително приготвения бульон и го оставяме да заври. Овкусяваме с малко масло, червен пипер, сол, дафинов лист и бахар.
Режем останалите моркови на лентички, чушките на едро, а лука на големи кръгчета. Запичаме зеленчуците на грил или на грил тиган, намазани с малко маслиново масло. Щом са готови, ги прибавяме към супата. Добавяме и чесъна, нарязан на дребно. Посоляваме и оставяме да ври около час.
Към края добавяме спанака и нарязания домат и оставяме да ври още 10 минути.
Поднасяме със ситно нарязан пресен магданоз.

Интересно: Супата, приготвяна от печено месо и риба, се нарича „саламура“ и е позната в различни краища на България. В Тетевенския край например се приготвя от печена речна риба и раци, като се слагат много люти чушки. В някои дунавски села пък я правят с пържена вместо печена риба. Саламура се готви и с пиле, а за някои места в Северна България е характерна тук предложената супа с печено агнешко месо.